Subota, 13 srpnja, 2024

OTIŠAO ČOVJEK KOJI NAM JE POKLONIO MAŠTU: In memoriam Ivan Kušan

Must Read

Hrvatski književnik i prevoditelj, akademik Ivan Kušan, autor poznatih dječjih romana o dječaku Koku, čovjek koji je odgojio generacije i generacije današnjih slovoljubaca, preminuo je danas u 80. godini, priopćeno je iz Društva hrvatskih književnika (DHK).

Rođen je 1933. u Sarajevu, Kušan od 1938. živi u Zagrebu, gdje se i školovao, te diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ADU). Kao akademski slikar samostalno je izlagao dva puta, prevodio je s engleskog, francuskog i ruskog jezika, a radio je i kao redoviti profesor na ADU.

Radio je kao urednik na radio Zagrebu, u tjedniku “Telegram”, časopisu “Most”, uređivao je dječje časopise “Smib” i “Modru lastu”, te u Školskoj knjizi i Znanju, bio je dramaturg u Zagreb-filmu, član Matice hrvatske i hrvatskoga PEN-a, te od 2002. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Autor je brojnih drama, priča i putopisa, romana i filmskih scenarija, te radio i televizijskih drama, a širom krugu čitatelja uglavnom je poznat po romanima za mlade u kojima se kao glavni lik pojavljuje dječak Koko – “Uzbuna na zelenom vrhu” (1956.), “Koko i duhovi” (1958.), “Zagonetni dječak” (1963.), “Koko u Parizu” (1972.) i drugi.

Napisao je i zbirke novela za djecu “Strašni kauboj” (1982.), “Ljubav ili smrt” (1987.), te “Koko u Kinu” (1996.), a izniman je uspjeh postigao romanima “Domaća zadaća” (1960.) i “Lažeš Melita” (1965.). U obliku televizijskih serija ekranizirani su njegovi romani “Lažeš Melita” i “Zagonetni dječak” (pod naslovom “Operacija Barbarossa”), a 2011. autorov sin Danijel Kušan snimio je film po romanu “Koko i duhovi”. Ove jeseni počelo je i snimanje filma po njegovu romanu “Zagonetni dječak”.

Pisao je i za odrasle, zbirku novela “Trenutak unaprijed” (1957.), roman “Razapet između” (1958.) i “Zidom zazidani” (1960.), objavljivao je prozu sa satiričko-političkim (roman “Toranj” i novele “Veliki dan”) i erotskim podtekstom (erotski putopis “Prerušeni prosjak”), a autor je i prvog hrvatskog humorističnog povijesnog romana “Medvedgradski golubovi” (1995.).

Djela su mu prevedena na više stranih jezika. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1998.

Datum i mjesto ispraćaja bit će objavljeni naknadno.

 

20. studenog na HTV-u 3 u 20.36

Dokumentarni program HTV-a u svojim je Portretima zabilježio život i djelo mnogih velikih javnih osoba.

Večerašnji Portret, čiji scenarij potpisuje Ivan Heitrich posvećen je jednom od najvećih pisaca za djecu, Ivanu Kušanu.

Bogati opus bilježi mnoge drame za odrasle, ali je Kušan zasigurno najpoznatiji kao pisac antologijskih predložaka za mnoge ekranizacije popularnog dječaka Koka koji se iz njegovih djela pretvorio u omiljeni lik djece i roditelja cijele Hrvatske, pa i šire.

U nastavku večeri na istom programu prikazujemo TV igru Psihopati, iz 1974. godine.

Ivan Kušan na originalan je način razvio i nadogradio osnovni motiv Čehovljeve novele “Psihopati”. Poremećaj duševnog života u odnosima oca (Ljubo Kapor) i sina (Ivica Vidović) Kušan je očitao kao poremećaj temeljnih relacija u tadašnjoj društvenoj zbilji. Otac i sin na taj način dobivaju obilježja znakova socijalne i moralne rastrojenosti jednog vremena.

Zasnovani na modelima groteske i persiflaže, naslanjajući se na tu inovacijsku vertikalu svjetske dramaturgije sedamdesetih godina, Kušanovi su “Psihopati” pravi biser suvremene hrvatske dramske književnosti.

Uloge: Ivica Vidović, Ljubo Kapor, Etta Bortolazi, Helena Buljan, Vjera Žagar, Zdenka Trach i Mirjana Majurec
Scenarij: Željko Senečić
Kostimografija: Jasna Novak
Redatelj: Branko Ivanda

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -