Published On: Sub, pro. 22nd, 2018

SVIJET BI JEDNOM MORAO SHVATITI: Bosna i Hercegovina nije Sarajevo. Bosna i Hercegovina velikom većinom pozdravila je Deklaraciju RH Sabora

Reakcije iz Sarajeva, na deklaraciju RH sabora su bile strašno paranoične. Te kako se RH miješa u unutarnja pitanja BIH, no spinovanjem te teze, došlo se do zaključka da RH, pozivima da se poštuje Ustav BIH zapravo želi treći entitet i podjelu BIH.

To vam je kao da kupite američku veš mašinu na kojoj stoje uputstva kako s njome rukovati. A kupite ju uz potpis nekoliko zemalja koje daju garanciju na nju. Potom jedna od zemalja garanata, pošalje pismo, u svijet, da kupac veš mašine, ne rukuje mašinom kako treba, nego prašak za pranje veša sipa tamo gdje se sipa omekšivač, i često bijelo rublje pere na programu za šareno a šarenu robu na programu za bijelo.

Potom kupac veš mašine optuži garanta, jamstva, trajanja, te veš mašine, da on želi pocijepati mašinu, iz nje isčupati grijač, i staviti ga u svoju mašinu.

Naglašavamo, to su bile reakijce iz Sarajeva. Koje je svijetu predstavilo svoje reakcije kao reakcije države.

Naime druga dva kupca veš mašine, Srbin i Hrvat ne smatraju da je Deklaracija RH Sabora pokušaj uništenja veš mašine, nego apel Hrvatske da se poštuju jasno precizirani naputci za rukovanjem veš mašinom.

Zamislimo da je proizvođač veš mašine, američka tvtka iz Daytona, poslala kupcima, Srbinu , Hrvatu i Bošnjaku, čovjekolike eksperte, tzv. visoke predstavnike koje je čak platila da vrše nadzor nad korištenjem veš mašine. I da su se oni u trenutku kad je Hrvatska povikala – hej ne koristite veš mašinu kako treba, suglasili s Bošnjacima da je ok mašinom rukovati kako Sarajevo kaže.

Hrvat i Srbin iz ove priče također su Bosna i Hercegovina.

Čak i kada ne bi postojao ZAVNOBIH, BIH nije samo država Bošnjaka. Čak promatrana samo i građanski BIH je država i 50% drugih građana. Svi Bošnjaci nisu nastrojeni  antisrpski i antihrvatski i jedan značajan dio želi da BIH profunkcionira kao država u kojoj federiraju dvije konstitutivnosti – nacionalna i građanska. Čak jedan dio  onih koji žele građansku BIH ne žele ju bez Srba i Hrvata, dakle ne možemo ni sve unitariste promatrati kao antiSrbe i antiHrvate.

Dakle samo jedan mali dio političke elite u Bošnjaka, predstavio je svoj stav o Deklaraciji RH Sabora, kao stav Bosne i Hercegovine.

Pitanje ovog teksta zapravo glasi: Do kada će Srbi i Hrvati, ali i značajan dio Bošnjaka dopuštati da grupica od 20-ak pisaca priopćenja i lobista, svoj stav, predstavlja kao stav 3.5 milijuna građana BIH i države BiH?

Ukratko ako Hrvati u BIH i Srbi u BIH gledaju s razumijevanjem prema Deklaraciji RH Sabora, to znači da BIH pozdravlja Deklaraciju RH Sabora. Radi se o 50% građana BIH. I radi se o 2/3 konstitutivnosti BIH. Radi se o 2/3 Doma naroda Parlamenta BIH. I radi se o 2/3 Predsjedništva BIH. Ako Predsjedništvo BIH shvatimo kao legitimno tijelo birano od predstavnika naroda, a ne unakaženo Komšićem i majorizacijom.

Istina je dakle upravo suprotna: BIH je pozdravila Deklaraciju RH Sabora.

Međutim, od plaćenih bošnjačkih lobista, Shillinga, Eura, Dolara, petrodolara i ljubitelja ženskosti na jablaničkim jezerima, ne čuje se istina. Jer Bošnjaci drže sve udarne medijske brigade u BIH.1984-a je u Bosni. U ostatku svijeta kraj je 2018-e.

Pa se od njih istina u svijet i ne može probiti. Recimo istina da je Deklaraciju u kojoj se izražava zabrinutost za položaj Hrvata u BIH i kršenje Ustava podržao i gospodin Milorad Pupovac, kao i da ju je osudio SDA Hrvatske. To je znate ona čudnovata stranka u RH koja smatra da je u redu da sutra Hrvati iz BIH Bošnjacima u Hrvatskom Saboru kao znak odmazde izaberu predstavnika. 

 

Poskok.info