ODGOVOR YIHR-a WEB-PORTALU POSKOK: POTREBA IMPLEMENTACIJE PRESUDE SEJDIĆ-FINCI OKUPILA JE MLADE IZ CIJELE ZEMLJE

Na našu opasku kako je udruga  YIHR nekonzistentna i selektivna po pitanju borbe za zaštittu ljudskih prava, budući da protestiraju zbog nedonošenja zakona kojima bi bile ispravljene sramotne diskriminatorske odredbe izbornog zakona kojima je Ostalima u ovoj zemlji onemogućena politička kandidatura, dok istovremeno nikada na taj način nisu protestirali zbog diskriminacijskih odredbi kojima se manipulira glasovima i kandidaturama birača i kandidata hrvatske nacionalnosti, stigao je i odgovor te nevladine organizacije u kojem nam navode kako je zbog stava po “hrvatskom pitanju” brojni aktivist iz te udruge bio izložen raznoraznim pritiscima u Sarajevu. Budući da nama to nije poznato unaprijed se ispričavamo na opasci, te molimo YIHR da dopuni svoj odgovor i podacima o tome koji to brojni aktivisti te udruge, na koji način, i zbog koje vrste istupa su bili izloženi pritiscima u Sarajevu. Reakcija YIHR-a sljedi u cijelosti u nastavku…

 

 

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) protestirali su ispred Vječne vatre, kao odgovor na činjenicu da političke elite nisu u stanju da postignu dogovor kojim bi se konačno stalo u kraj sa neposrednom i institucionaliziranom diskriminacijom utvrđenom u presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini dolaze iz svih krajeva naše zemlje, te između njih postoje razlike u političkim stavovima, viđenjima problema bosanskohercegovačkog društva, ali i jasno uvažavanje i tolerancija za te razlike.

Implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava predstavlja pitanje oko kojeg postoji opći konsenzus građana i građanki cijele zemlje, a u našem radu mi okupljamo mlade da debatiraju o različitim pitanjima te pronalazimo upravo ona oko kojih oni mogu zauzeti zajednički stav.

Pitanje legitimiteta i legaliteta izabranih predstavnika u vlasti, bilo je tema brojnih sastanaka, koji su upravo ovi aktivisti i aktivistice imali sa predstavnicima političkih stranaka i organizacija civilnog društva, ali pitanje izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva nije bilo predmetom presude Evropskog suda za ljudska prava.

Ipak, kroz tri dana razgovora, koji je okupio 25 mladih iz cijele zemlje, utvrdili smo da se Ustav ne može promijeniti do razine formalne izmjene koja bi zadovoljila samo formu presude, već je potrebno raditi na novim rješenjima koja će relaksirati sveukupnu političku situaciju u zemlji.

Vaš portal je s ovom iskrivljenom porukom imao za cilj predstaviti YIHR BH kao organizaciju koja se nalazi u službi politike onog što se naziva “službeno Sarajevo”. Pritome, namjerno zaboravljate i preskačete Vama poznatu činjenicu da su se brojni aktivisti i aktivistice ove organizacije našli pod pritiskom u vrijeme 2011. godine, kada su izrazili javno neslaganje sa pojedinim postupcima tada formirane vlasti okupljene oko tzv. Platforme. Inicijativa tada nije ulazila u političku analizu pitanja, budući da joj to i nije misija, ali je stala iza prava na slobodu izržavanja i slobodu mišljenja svojih aktivista.

Molimo da ovaj odgovor objavite u cjelosti, te da ga postavite na mjesto na portalu – jednake vidljivosti i u jednakom vremenskom trajanju kao što je bila zastupljena poruka “Zbog Komšića nisu protestirali”, bez komentara u naslovu.

više:
http://www.yihr.org/en