Subota, 25 svibnja, 2024

HNS traži žurno zaustavljanje nezakonite Helezove revizije

Must Read

Na temelju sastanka Predsjedništva HNS-a BiH i predstavnika krovnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata doneseni su sljedeći zaključci:

1.1    Traži  se da Predsjednik Predsjedništva HNS i Predsjednik GV HNS  žurno na sastanku sa predstavnicima bošnjačkih stranaka koji će činiti novu parlamentarnu većinu u Parlamentu FBiH dogovore i  traže ŽURNO ZAUSTAVLJANJE NEZAKONITOG PROCESA REVIZIJE I VRAĆANJE PROCESA U ZAKONOM DEFINIRANE OKVIRE.  (Način na koji  se imenuju osobe u Timove za reviziju, u Institutu, nisu u skladu sa važećim Zakonom.)

1.2    Tražiti žurno stavljanje van snage svih Uredbi koje su nezakonito donesene na Vladi FBiH, a koje privremeno preuzimaju funkciju prijašnjeg FMO iz oblasti vojnih evidencija.

(Osnova za ovaj Zaključak je  ultimativno traženje zaustavljanja revizije  od strane Koordinacije Udruga HVIDR-a HVO  HR H-B i Odbora za branitelje HNS-a, jer će organizirati prosvjede pred Vladom FBiH , zbog nezakonitog i nelegalnog  i tendencioznog nastojanja federalnog ministra Heleza da pripadnike HVO-a  izvede iz prava.Također će organizirati i prosvjede pred Uredom OHR-a , obzirom da smatramo da su pripadnicima HVO-a uskraćena prava.)

1.3    Tražiti tematsku sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj bi se održala rasprava  a prethodno dostavili na uvid djelovodnici o provedenom procesu revizije od strane federalnog ministarstva za pitanje branitelja.

1.4    Tražimo da zastupnici stranaka HNS-a u Parlamentu FBiH  ne dozvole raspravu o Nacrtu Zakona koji je u pripremi, dok se ne steknu uvjeti za puno sudjelovanje legitimnih predstavnika Hrvata u Izvršnoj i Zakonodavnoj vlasti.

1.5    Tražimo da  na istom sastanku  predsjednici stranaka  imenuju osobe u timove koji bi u što kraćem roku predložili  način prevladavanja sadašnjeg problema branitelja.( npr. Preustroj  Federalnog ministarstva branitelja)

2.1 Tražimo od Predsjednika stranaka koje imaju ministre u Županijskim Vladama da zaduže iste da podnesu  kaznenu prijavu protiv prekršitelja zakona o kontroli zakonitosti

2.2. Žurno provesti Zaključak oko podnošenja tužbe Ustavnom sudu BiH od strane Predsjedatelja VM Vjekoslava Bevande, priopćeno je iz HNS-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -