Utorak, 28 svibnja, 2024

NEPOTKUPLJIVI I POŠTENI: Zukanov politički fakin koji uživa u mirovinama iz dviju država dok Zukan drugima briše mirovine…

Must Read

Slobodna Dalmacija objavila je 13. srpnja 2010 godine tekst u kojem donosi dokaze kako je general HVO-a Živko Budimir umirovljenik u čak dvije države, a kojeg dijelom prenosimo nakon njegovih izjava da je pošten i nepotkupljiv. Koliko i za koliko neka se čitatelji uvjere sami.
Živko Budimir uživa u mirovinama iz dviju država
U četvrtom desetljeću života, dva puta umirovljeni general, inače predratni obrtnik, u HV se uključio u Slavoniji, da bi početkom rata u BiH prešao u HVO. Od 1991. do 2001. u kontinuitetu je bilježio staž u Ministarstvu obrane RH iako je veći dio proveo u Federalnoj vojsci.

Bio je na čelu Združenog stožera Armije BiH i HVO-a, a paralelno mu je tekao staž i u Ministarstvu obrane RH. Budimir iz hrvatskog proračuna prima mjesečnu mirovinu od 9500 kuna, od 2004. godine, dok u BiH, od 2009., prima mirovinu od 1114 konvertibilnih maraka ili 4456 kuna po zakonskoj Uredbi 3. bez i jednog dana staža, na temelju čina u HVO-u.

Kao dobitnik odlikovanja Nikole Šubića Zrinjskog, koje mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman, a koja su inkorporirana u zakonodavstvo Federacije BiH 2006. godine, Budimir iz federalnog proračuna, kao i tisuće drugih “odličnika”, prima i 350 konvertibilnih maraka na temelju odličja. Inače, ova naknada za odličja dobitnicima visokih ratnih priznanja je ekvivalent prosječne mirovine u Federaciji BiH.

Kao član Gradskog vijeća u Mostaru, dvostruko umirovljeni general prima mjesečni paušal od 200 KM mjesečno, po održanoj sjednici Gradskog vijeća 100 KM a za članstvo u odborima po 50 KM. Tko je Budimiru bilježio staž u Hrvatskoj vojsci dok je bio na čelu federalne vojske, morat će utvrditi interna istraga Ministarstva obrane RH. No Budimir je samo jedan u dugom nizu generala i pripadnika HVO-a koji su različitim malverzacijama ostvarili mirovinu u RH. (Dnevnik.ba/Slobodna Dalmacija)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -