Published On: Pon, stu 26th, 2012

NEPOTKUPLJIVI I POŠTENI: Zukanov politički fakin koji uživa u mirovinama iz dviju država dok Zukan drugima briše mirovine…

Slobodna Dalmacija objavila je 13. srpnja 2010 godine tekst u kojem donosi dokaze kako je general HVO-a Živko Budimir umirovljenik u čak dvije države, a kojeg dijelom prenosimo nakon njegovih izjava da je pošten i nepotkupljiv. Koliko i za koliko neka se čitatelji uvjere sami.
Živko Budimir uživa u mirovinama iz dviju država
U četvrtom desetljeću života, dva puta umirovljeni general, inače predratni obrtnik, u HV se uključio u Slavoniji, da bi početkom rata u BiH prešao u HVO. Od 1991. do 2001. u kontinuitetu je bilježio staž u Ministarstvu obrane RH iako je veći dio proveo u Federalnoj vojsci.

Bio je na čelu Združenog stožera Armije BiH i HVO-a, a paralelno mu je tekao staž i u Ministarstvu obrane RH. Budimir iz hrvatskog proračuna prima mjesečnu mirovinu od 9500 kuna, od 2004. godine, dok u BiH, od 2009., prima mirovinu od 1114 konvertibilnih maraka ili 4456 kuna po zakonskoj Uredbi 3. bez i jednog dana staža, na temelju čina u HVO-u.

Kao dobitnik odlikovanja Nikole Šubića Zrinjskog, koje mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman, a koja su inkorporirana u zakonodavstvo Federacije BiH 2006. godine, Budimir iz federalnog proračuna, kao i tisuće drugih “odličnika”, prima i 350 konvertibilnih maraka na temelju odličja. Inače, ova naknada za odličja dobitnicima visokih ratnih priznanja je ekvivalent prosječne mirovine u Federaciji BiH.

Kao član Gradskog vijeća u Mostaru, dvostruko umirovljeni general prima mjesečni paušal od 200 KM mjesečno, po održanoj sjednici Gradskog vijeća 100 KM a za članstvo u odborima po 50 KM. Tko je Budimiru bilježio staž u Hrvatskoj vojsci dok je bio na čelu federalne vojske, morat će utvrditi interna istraga Ministarstva obrane RH. No Budimir je samo jedan u dugom nizu generala i pripadnika HVO-a koji su različitim malverzacijama ostvarili mirovinu u RH. (Dnevnik.ba/Slobodna Dalmacija)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare