Published On: Sub, velj 16th, 2013

Odgoditi opće izbore do rješavanja hrvatskog pitanja

Vodstvo HDZ-a BiH s predsjednikom Draganom Čovićem, ovih dana obilazi rubna područja naše zemlje gdje žive Hrvati, kako bi ih upoznali sa setom prijedloga za rješavanje hrvatskog pitanja te pristupa izmjenama Ustava BiH sa pozicije ove stranke, ali i vladajuće šestorke.
Čović je prilikom posjete Bihaću preksinoć nagovijestio mogućnost da iduće godine neće doći do općih izbora, da će s partnerskim strankama raditi na tome da se oni prolongiraju za 2015. godinu, te da se zajedno održe opći i lokalni izbori, a sve s ciljem da se dobije više vremena za rješavanje pitanja koja zagovaraju stranke sa hrvatskim predznakom.
Sličan prijedlog je imala i SDA kada je tražila odgodu nedavnih lokalnih izbora, ali ove dvije narodne stranke nikako da se usklade s terminima i stavovima.
– Danas je jasno svim narodima u BiH i međunarodnoj zajednici da dok se ne riješi hrvatsko pitanje, nema Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države. Samo je pitanje kako do kompromisa doći. Mi trebamo jednog ozbiljnog strateškog partnera unutar bošnjačkog naroda, ali nemamo još pouzdanog. Pokušaji sa SDA zapisati neke ideje oko funkcioniranja Bosne i Hercegovine išle su u pravcu jednakopravnosti, da nikad jedan narod neće drugome birati predsjednika, ali nismo radili ni na kakvim konkretnim kartama regionalnog uređenja, kazao je Čović.
On rješenje vidi u iznalaženju mehanizama zaštite u reciprocitetima, tamo gdje je jedan narod u manjini, da bi dobio određenu poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, slično se treba ustupiti i na drugom kraju države gdje je drugi narod manjina.
Predvorje EU
– U subotu će se šest stranaka sastati u Sarajevu kako bi pokušale riješiti obvezujuće presude iz Strazboura koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda PSBiH. Mi nikad nismo bili bliži rješenju, a cilj nam je da do kraja godine dobijemo status kandidatske države za predvorje Europske unije. Neka pitanja moramo riješiti između nas, jer još postoje mišljenja da treba zadržati međunarodne institucije. Mi se s tim ne slažemo, jer oni nužno rade na tome da stanje ostane betonirano kako bi imali svoju svrhu ostanka ovdje, kazao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.
Oslobođenje.ba