Subota, 20 srpnja, 2024

Od oduševljenja do ‘izvan svake pameti’

Must Read

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čestitala je Europskoj uniji na dobivanju Nobelove nagrade za mir. Ocijenila je da je to na određeni način nagrada i Hrvatskoj, koja se godinama reformirala po uzoru na temeljne vrijednosti i institucije EU-a.

Pusić je rekla da je Europska unija jedna od najboljih političkih ideja u ljudskoj povijesti jer je na području na kojem je stoljećima vladao rat uspjela najdulje dosad održati trajni mir. 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uputio je Europskoj uniji, važnom partneru Ujedinjenih naroda, iskrene čestitke u povodu dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir. Isto je učinila i američka državna tajnica Hillary Clinton.

I europski čelnici i dužnosnici pozdravili su dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. Među njima je njemačka kancelarka Angela Merkel. Istaknula je da je to ohrabrenje za projekt koji je pridonio miru u Europi.

Odluku su pozdravili i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je naglasio da je Unija imala veliku ulogu u promicanju mira, pomirbe i suradnje u cijeloj Europi, te visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je da je Europa prošla dva građanska rata u 20. stoljeću te da je uspostavila mir zahvaljujući Europskoj uniji. EU je najveći mirotvorac u povijesti, istaknuo je.

Povjerenik EU-a za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn rekao je da je ovo divan dan za Europu, unatoč gospodarskoj situaciji. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz istaknuo je da je ovo nagrada za sve građane EU-a.

Osim čestitki i oduševljenja, odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli EU-u izazvala je i negativne reakcije.

Potpuno suprotno mišljenje ima češki predsjednik Vaclav Klaus, gorljivi euroskeptik. Dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji ocijenio kao tragičnu pogrešku. U prvi sam tren uistinu pomislio da je riječ o prijevari ili šali. Ni u snu ne bih pomislio da netko to može ozbiljno misliti, rekao je Klaus, čije riječi prenosi češka agencija CTK.

Smatra da bi se ta nagrada trebala dodjeljivati nekoj osobi za izniman čin, a ne instituciji, u ovom slučaju potpuno birokratskoj instituciji. To je izvan svake pameti, ističe.

Jedan od čelnika konzervativaca u Europskom parlamentu Martin Callanan rekao da je malo prekasno za prvotravanjske šale. Pretpostavlja da je to nagrada za mir i sklad na ulicama Atene i Madrida.

Čelnik britanske Stranke za neovisnost Nigel Farage ironično je izjavio kako ovo pokazuje da Norvežani stvarno imaju smisla za humor, budući da je Unija stvorila siromaštvo i nezaposlenost za milijune ljudi.

Britanski ministar financija u sjeni Ed Balls ironično je istaknuo da će Atena zasigurno slaviti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -