Petak, 14 lipnja, 2024

‘Petorki’ s Medicine određen istražni pritvor

Must Read

Zbog prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je pritvor za petero osumnjičenika, izjavila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Vanja Marušić. Neslužbeno, jednomjesečni istražni zatvor određen je profesoru anatomije Zlatku Kelovićudr. Boži Lončaru, mužu zamjenice glavnoga državnog odvjetnika, studentu demonstratoru Mati Milasu, tajnici u referadi Matiji Čepo i Željku Čakarunu. Navodno su neki osumnjičeni priznali kazneno djelo za koje ih se tereti.

Prvoosumnjičenog Kelovića sumnjiči se da je u tri slučaja ‘prodao’ ispit. Troje osumnjičenih tereti se da su u rujnu od Kelovića zatražili da se jednu studenticu pusti na ispitu. Kelović je za to, kažu u USKOK-u, tražio 1000 eura. Dvije osumnjičenice pristale su platiti po 500 eura, nakon čega je profesor osigurao prolazak osumnjičenoj studentici. Kelovića se sumnjiči da je u drugom slučaju zatražio 2000 eura za upis prolazne ocjene iz Anatomije, što su neimenovani osumnjičenici i platili.

U trećem slučaju profesora se tereti da je neovlašteno pribavio pismeni ispit iz predmeta Anatomija, a zatim je od demonstratora na Katedri za anatomiju zatražio da pronađe studente koji bi kupili ispitna pitanja. Demonstrator je kontaktirao sa svojim znancem Božom Lončarem, liječnikom u KB Dubravi i suprugom zamjenice glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar, koji je tako sinu Hrvoju nabavio pismeni ispit. Hrvoje Lončar unatoč tomu nije položio pismeni dio ispita pa je njegov otac od Kelovića opet tražio pitanja, na što je Kelović pristao, ali uz naknadu od 5000 kuna.

Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Davor Miličić izjavio je da su uhićeni  zaposlenici fakulteta do daljnjega suspendirani. Pretpostavlja se da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, koja je pokrenuta 2007. i u kojoj su uhićeni korumpirani profesori na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je podignuto pet optužnica u kojima je više desetaka profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji. Pravomoćno je završen samo jedan slučaj.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -