OČEKUJE SE 150.000 VJERNIKA Na Baščaršiji u prodaji šalice s likom Pape, majice, magneti…

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao Drugi u Sarajevu ovih dana neprestano zvone telefoni, svi rade prekovremeno, dostupni su 24 sata dnevno, a kroz prostorije užurbano prolaze mladi zaposlenici, dok jedni s drugim dijele nove informacije.

Njih 11 radi na, kako kažu, projektu njihovih života – organizaciji dijela posjete pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Kada kažete da 11 ljudi organizira veliki dio posla zvuči malo, ali smo mi dobro ‘uhodani’ kao tim. Atmosfera je super pozitivna i radna, a i pjevamo našu himnu ‘Stopama mira’. Čak imamo poseban hamer, gdje pišemo sve naše ‘izvale'”, opisuje  atmosferu glasnogovornik Josip Milanović za Al Jazeeru.

On i njegove kolege iz Centra, u kojem će se papa Franjo sresti s mladima, zaduženi su za mnoge stvari – kreiranje jednoipolsatnog programa uoči mise na stadionu Koševo, kao i programa u njihovom Centru, pronalaženje smještaja za tisuće volontera i mladih koji dolaze, organizaciju bdijenja dan prije posjete, kao i osmišljavanje himne, spota i koreografije za ovaj događaj.

“To je projekt naših života. Nakon ovoga nam je još ostalo da organiziramo Eurosong i možemo dobiti beneficirani radni staž”, u šali govori Milanović, dodajući da je najteže bilo raditi u tajnosti prije nego što su izašle službene informacije o ovoj posjeti.

Mladi u Centru naglašavaju da već imaju gotovo 600 prijavljenih volontera, koji će, dodaju, imati razna zaduženja tijekom posjete.

U samom Centru papa Franjo će se susresti s mladima i održati govor. Za taj događaj se prijavilo više od 4.500 ljudi, međutim, u sali ima mjesta za njih 1.000. Ostali će moći će sve to pratiti ispred zgrade preko velikih ekrana, a,ako kažu u Centru, papa Franjo će izaći na terasu i obratiti im se.

“Bit će mladih iz Hrvatske, Srbije i drugih susjednih zemalja, zatim Italije, Njemačke, Austrije, ali čak i iz Meksika. Ovo je susret za mlade svih konfesija, ne samo za katolike. Program će obogatiti izvođači iz Srebrenice, to su djeca koja će pjevati, a najviše njih je islamske vjeroispovijesti. Također, nastupit će jedan zbor iz Istočnog Sarajeva”, objašnja Milanović, dok se neprestano javlja na telefon.

Papa Franjo će tijekom posjete ovom Centru čuti i “svjedočanstva” dva mlada uposlenika, koji će govoriti o tome kako je živjeti u Bosni i Hercegovini, koji su to problemi mladih i poručiti da je to zemlja vrijedna pažnje.

Jedna od njih je Nedežda Mojsilović iz Istočnog Sarajeva, koja radi na Ekumenskom projektu “Koračajmo zajedno”, nastalom u saradnji Srpske pravoslave crkve i ovog centra.

“Međutim, ja neću govoriti pred papom kao neko ispred SPC-a. Ja sam samo jedna članica i govoriću o našem projektu, koji okuplja mlade pravoslavce i katolike iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Mi radimo na pomirenju i povjerenju mladih, kao i na razbijanju predrasuda”, kaže Mojsilović.

“Poslat ću poruku mira, jer smatram to svojom odgovornošću kao osobe koja je u vjeri.”

Njen kolega iz Centra Darko Majstorović također će, kako kaže, papi uputiti “svjedočanstvo svog života u Bosni i Hercegovini”.

“Ja sam odrastao u šarolikoj sredini, rodio sam se u Zenici, s roditeljima sa u ratu otišao u Vitez, a studirao sam u Mostaru, na Palama, i sad sam u Sarajevu. Imam prijatelje Bošnjake, Srbe, Hrvate i želim poručiti da imam namjeru ostati u Bosni i Hercegovini, da bi to mladi trebali uraditi, ostati ovdje”, objašnjava Majstorović, koji je i predsjednik Emausa, udruženja katoličkih studenata.

“Recimo, kada sam tek htio upisati fakultet, razmišljao sam da li ću u Sarajevo ili Mostar, imao su predrasudu prema Sarajevu, i na kraju se ispostavilo da nije bilo potrebe za to, došao sam ovdje i dobro mi je.”

Objašnjavaju da će se tijekom posjete Centru papa Franjo susresti i s osobama sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, djecom i trudnicama.

“Trudili smo se obuhvatiti sve – i generacije koje dolaze, i one koji nisu prioritet institucija u Bosni i Hercegovini, koje bi trebale usmjeriti pažnju na njih.”

Zaposlenici Centra kažu da su kroz organizaciju shvatili koliko je papa Franjo “zanimljiv mladima”, ali dodaju u šali, i poznat po nedpredviđenim situacijama.

“Kakav god koncept napravili, mi smo sigurni da će papa naći neku neku situaciju da izađe iz tog protokola, kako bi dao ljudima na znanje koliko je on blizak sa svima, ne samo s onima koji budu u prvim redovima. Svi stvarno vole papu Franju, tako da sam siguran da će doći mnogo ljudi”, navodi Milanović.

A očekuje se dolazak blizu 150.000 vjernika, između 300 i 400 novinara, dok će na misi na stadionu Koševo biti više od 60.000 hodočasnika.

Iz Turističke zajednice Županije Sarajevo kažu da će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tada biti još više ljudi, jer u tom razdoblju, bez obzira na ovaj događaj, bilježe povećan broj turista, koji će, smatraju, sada doći i zbog papine posjete.

Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice ŽS-a, objašnjava da su stalno u kontaktu s organizatorima posjete, koja, dodaje, predstavlja i veliki “turistički događaj”.

“Upravo zbog slike koju ćemo mi poslati svijetu, zbog poruka koje će taj dan biti upućene iz Sarajeva, to su lijepi povodi kada se Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo nađu u svjetskim medijima. Taj događaj će puno značiti za promociju grada i države, pa tako i u smislu turizma.”

Vlasnici suvenirnica na Baščaršiji i sami se pripremaju za papinu posjetu. Kažu da su naručili dodatne suvenire, jer očekuju da će tih dana doći puno više gostiju i možda kupiti neku uspomenu na Sarajevo.

“Mi smo već napravili šalice s likom pape Franje, a planiramo naručiti još magneta, majica i drugih suvenira s obilježijma Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, kaže prodavačica u jednoj suvenirnici.

Radnica u prodavnici pored govori kako se nada da će biti puno turista i hodočasnika te dodaje kako bi bilo dobro i nešto zaraditi.

“Planiramo napraviti majice, već imamo neke suvenire Sarajeva, uključujući i Katedralu. Na taj dan papine posjete očekujemo najviše gostiju.”

Dio mladih iz cijele regije i svijeta doći će u Sarajevo i prije ovog događaja, kako bi dan uoči posjete održali bdijenje, koje organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao Drugi.

Tada će nekoliko tisuća mladih zapaliti svijeće za sve osobe koje su nastradale na Bliskom istoku ili izgubile svoje najmilije, čime će iz Bosne i Hercegovine biti poslana poruka o miru.

“Reći ćemo koliko je zajedništvo bitno, bez obzira na vjersko opredjeljenje, kao i to da je vrijeme da iz ove zemlje počnu izlaziti lijepe priče, a takvih ima, samo treba zagrebati ispod površine”, poruka je mladih iz ovog Centra, piše Al Jazeera.

more recommended stories