Homofobi i policija razbili Paradu ponosa u Moskvi: “Ovo je najbrutalnije hapšenje ikad”

POLICIJA je u subotu prekinula nedopušteno okupljanje boraca za prava gay zajednice u središtu Moskve, uhitivši oko 20 demonstranata, među njima i osobe koje su protiv prava gay zajednice, a tijekom prosvjeda su napale aktiviste.

Aktivisti su ranije zatražili dopuštenje da se Parada ponosa održi danas, no moskovske su vlasti, desetu godinu zaredom, blokirale zahtjev za njezinim održavanjem. Današnje okupljanje tradicionalno se organizira kako bi se ukazalo na nespremnost ruskih vlasti da dopuste javno izražavanje potpore pravima gay zajednice u toj zemlji.

I prije današnjeg okupljanja aktivista na Trgu Tverskaja blizu središta grada vlasti su onamo poslale velik broj pripadnika interventne policije, piše Reuters.

“Potpuno bezakonje”

“Ovo je potpuno bezakonje moskovskih i ruskih vlasti”, rekao je vodeći ruski aktivist za prava gay zajednice Nikolaj Aleksejev dok su ga policajci vukli prema policijskom kombiju. “Mi se ovdje na miran način zalažemo za ljudska prava.”

“Ovo je najbrutalnije hapšenje na Moskva Prideu ikad. Vjerojatno su mi slomili prst”, napisao je Aleksejev na Twitteru. Kaže da je pretučen, te da je policijskom maricom odvezen u bolnicu.

Dodao je da će u pritvoru ostati dok ga u ponedjeljak ne izvedu pred sud. Optužen je za organizaciju ilegalnog prosvjeda i neposluh prema policiji. Zajedno s njim su, kako kaže na Twitteru, u pritvoru još dva aktivista.

Očevici su za Reuters kazali da su aktiviste napale i osobe koje se protive prosvjedima nakon čega ih je policija razdvojila.

Anti-gay aktivistkinja Elena Kahtarjovna isticala je transparent na kojem je pisalo: “Ne euro-gay vrijednostima, ne euro-gay načinu razvoja. Samo Rusija i samo pobjeda”, objasnivši da je “protiv fenomena koji se Rusima nameću izvana, poput homoseksualnosti, protiv netradicionalnih vrijednosti i sodomije”.