Published On: Sri, ožu 20th, 2013

OĆE NEĆE KLJUIĆ: Gradski vijećnici Sarajeva danas ponovo o gradonačelniku

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za danas, a na dnevnom redu je izbor novog gradonačelnika Sarajeva koji bi na ovoj poziciji trebao zamijeniti dosadašnjeg gradonačelnika Aliju Behmena

Sjednica je prošlog tjedna  prekinuta nakon što su dva kandidata koja su imala najviše glasova ušla u drugi krug izbora Igor Kamočaji (Socijaldemokratska partija BiH) i Stjepan Kljuić (Socijaldemokratska unija BiH), te i u drugom krugu imali po 12 glasova.
Iz SDP-a smatraju da bi sjednica danas trebala biti nastavljena tako što će se gradonačelnik birati žrijebom, ali takav scenario je za takozvani drugi blok (Stranka demokratske akcije i SDU) neprihvatljiv i smatraju da vijećnici trebaju ponovo glasati o novom gradonačelniku.
Iz Naše stranke koja je također imala svog kandidata od kojeg je odustala jer je dobio najmanji broj glasova ni Kamočaji ni Kljuić nisu prihvatljivi, ali napominju da će razmotriti nekog trećeg kandidata.
Zbog cijele situacije još je neizvjesno da li će Sarajevo danas dobiti gradonačelnika, a bez okončanja izbornog procesa neće se moći usvojiti ovogodišnji budžet jer Odluka o privremenom finansiranju ističe 31. marta dok je potrebno i imenovati dobitnike Šestoaprilske nagrade.
Sjednica počinje u 10 sati, a Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva kojeg sačinjavaju predsjednici klubova stranaka u Gradskom vijeću zakazan je za 9.00 sati.
(FENA/dg)