Predrasude u Europi: BiH klaonica, Srbi teroristi, Hrvati pokatoličeni Srbi

Janko Cvetkov iz Bugarske prepoznao je da se u modernom svijetu sve ubrzano mijenja, ali da predrasude koje gajimo prema pripadnicima drugih naroda ostaju nepoljuljana.
Zbog toga je napravio “Atlas predrasuda”, grafički projekt koji ste moda ve ‘vidjeli na internetu, a koji sadrži karte Europe viđene očima Rusa, Turaka, Nijemaca …
Ako ste se ikada zapitali kako Srbe promatraju Britanci ili Rusi, odgovor stiže od Bugarina po imenu Janko Cvetkov. On je napravio specifičnu kartu Europe, u koju su, umjesto imena država, upisane predrasude o njihovim stanovnicima.
 “Atlas predrasuda” je nastavak projekta “Mapiranje stereotipa”, koji je počeo spontano 2009. godine, nakon što je Cvetkov objavio prvu kartu Europe.
– Napravio sam tu kartu kako bih se našalio s nekim prijateljima iz Europe, a ona je sasvim slučajno postala hit na internetu. Tada sam odlučio da napravim još mapa, a projekt se i dalje razvija – kaže za “Blic” Janko Cvetkov.
Tako Turci Srbe promatraju kao “teroriste”, za Grke su “drugari”, za Ruse “unučići”, dok ih Britanci i Nijemci klasificiraju kao “neucrtane na karti”, zajedno sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

Zanimljivo je da su, iz kuta Rusa, Crna Gora i Bosna i Hercegovina predstavljene u negativnom svjetlu. Tako je prva označena sa “mafija” a druga sa “klaonica”. S druge strane, Cvetkov smatra da Rusi vole Hrvatsku, pa ju je na karti koja predstavlja njihove predrasude obilježio riječima “odredište za zabavu”.
Za Grke su Talijani “plagijatori”, Hrvati su “katolički Srbi”, a sve stanovnike Zapadne Europe promatraju kao “radoholičare”. Makedonija je označena kao “zemlja iks”, dok je Turska navodno “istočna Grčka pozajmljena Turskoj”. Na teritoriju Irske, autor mape je stavio natpis “Cipar”, povlačeći paralelu između odnosa Engleske i Irske, i Grčke i Cipra.

On ističe da “Atlas predrasuda” nema znanstvenu vrijednost i da ga treba promatrati isključivo kao umjetničko djelo:
– U pitanju su karikature, a ne znanstveni podaci. Natpise sam kreirao na temelju svog i tuđih iskustava, kulture, povijesti, literature i svakodnevnih vijesti.
Da bi razumio kako Britanci shvaćaju druge narode, Cvetkov je kombinirao sve što zna o Velikoj Britaniji sa onim što o toj zemlji pričaju drugi. Tako je došao do saznanja da Britanci promatraju sve Europljane kao “zlo carstvo”, a za svaki narod imaju različitu “etiketu” – Rusi su rasipnici, Rumunji su “imigranti” a Talijane nazivaju kvarcovanim muškarcima sijede kose.
Turci kažu da su Srbi teroristi, a Bosna i Hercegovina je “i dalje njihova”.
Sa mapa Europe nisu izostale ni neke izuzetno negativne predrasude. Tako Turci promatraju Irce kao pijanice, a Hrvate kao kriminalce. S obzirom na to da je Turska priznala neovisno Kosovo, na karti Srbije Kosovo je izdvojeno i označeno rječju “da”.
Cvetkov ne krije da su mnogi bijesno reagirali na njegovu viziju.
– Povremeno dobivam negativne reakcije od ljudi koji moje karte shvaćaju suviše ozbiljno. Srećom, većina ih promatra kao šalu i ne vadi ih iz konteksta. Obožavatelji mog rada mi redovito šalju zahtjeve da napravim kartu Europe viđenu iz kuta njihovih sunarodnjaka, a često uz to dobivam i popis predrasuda koja bi mi bila od pomoći – kaže Cvetkov, koji je sretan što je “Atlas predrasuda” pokrenuo dijalog.

Na temelju saznanja ovog Bugarina, Nijemci na stanovnike Turske gledaju kao na radnu snagu.Ostale narode etiketiraju prema onome po čemu su poznati, pa tako na teritoriju Rusije piše “izvor plina”, Italija je označena sa “pica i muzeji”, a Španjolska s “jeftini hoteli”.
Janko Cvetkov ističe da ga kreiranje mapa predrasuda zabavlja i da u budućnosti planira proširiti projekt.

– Razmišljao sam da izađem iz okvira nacionalnih stereotipa, ali ne želim ništa da forsiram. Vrijeme će pokazati što će biti dalje – ističe on.