Srijeda, 17 srpnja, 2024

Novi zapovjednik NATO-a u Europi nastavit će s vojnim jačanjem na istoku Europe

Must Read

Američki general Curtis Scaparrotti je preuzeo dužnost vrhovnog zapovjednika postrojbi NATO-a u Europi i obvezao se nastaviti vojno jačanje na europskom istoku koje je Savez pokrenuo suočen s Rusijom.

General Scaparrotti, koji je dosada vodio američke postrojbe u Južnoj Koreji, preuzeo je funkcije tijekom svečanosti u glavnom vojnom stožeru NATO-a u Monsu u Belgiji.

On nasljeđuje generala Philipa Breedlovea.

Na toj svečanosti je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su ruske akcije u Ukrajini promijenile sigurnosno ozračje i NATO na to odgovara, čime je objasnio misiju koja će biti povjerena generalu Scaparrottiju vrhovnom zapovjedniku 62.000 američkih vojnika u Europi kao i 20.000 vojnika drugih državljanstava u NATO-ovim misijama u svijetu.

“Suočavamo se i s nestabilnosti u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku koje su dovele do masovnih migracija i tragedija. NATO izvršava svoju ulogu i šalje brodove u Egejsko more u borbu protiv krijumčara ljudima”, podsjetio je Stoltenberg.

General Scaparrotti (60) je rekao da se Savez i dalje prilagođava suočen s temeljnim promjenama sigurnosnog okoliša i obećao je nastaviti jačati planove svojih prethodnika.

“Rusija je jako aktivna na istoku Ukrajine i ne vidim nikakav znak promjene”, naglasio je i rekao da proučava mogućnost isporuke oružja Ukrajini, koje Kijev dugo traži, ali saveznici su im do sada isporučili samo nesmrtonosnu opremu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -