Published On: Uto, lip 3rd, 2014

NOVI RJEČNIK BALKANSKIH MAFIJAŠA Evo što znači ‘pakovati cigle’, a što ‘Otišao je za Kanadu’

NOVI RJEČNIK BALKANSKIH MAFIJAŠA Evo što znači 'pakovati cigle', a što 'Otišao je za Kanadu'

Pljačkanje nazivaju ‘Odvajanjem od sise’, mito je ‘voće’, a kraća zatvorska kazna je ‘plaža’
Kriminalisti i istražitelji u većini balkanskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, godinama imaju poduže popise riječi i izraza iz žargona kojima se koriste opasni kriminalci. Poznato je i da na cijelom području nekadašnje Jugoslavije djeluje zapravo jedna te ista mafija koja ima svoje ljude u različitim državama, a kako se jezici zemalja zapadnoga Balkana međusobno osobito ne razlikuju, tako su i mafijaši, kreirajući svoje često tajne izraze koji označavaju neki pojam ili osobu, srušili jezične granice da bi se što bolje razumjeli.

Tajne riječi

Mafijaši u Srbiji, Hrvatskoj ili nekoj drugoj ex-jugoslavenskoj državi koriste iste tajne riječi, od kojih su novinari beogradskog Blica sastavili i kraći popis. Iz njega su nestali neki pojmovi koje su koristili članovi nekad moćnog zemunskog klana, ali su zato uvedeni neki novi.
Do novih jezičnih spoznaja o govoru mafije istražitelji i novinari došli su i na suđenju pripadnicima klana Darka Šarića. Njegova je grupa tako imala kodno ime za svakog člana koji je sudjelovao u transportu kokaina, dok su brodove kojima je droga prevožena nazivali ženskim imenima. Recimo, Darko Šarić se zvao Zoki. U međusobnim razgovorima pripadnici klana nikada drogu nisu nazivali drogom.

Svi u bijegu

Grupa Željka Maksimovića Make – koja se tereti za likvidaciju policijskog generala Boška Buhe te za planiranje ubojstava niza političara, među kojima je i Zoran Đinđić – također je imala svoj osobiti žargon koji je bio predmet policijskog vještačenja jer je zbog njegova (ne)razumijevanja došlo do velikog spora između obrane i tužiteljstva. Tako se prvotna oslobađajuća presuda pozivala upravo na nerazumijevanje žargona, ali je ona ukinuta te je suđenje počelo ispočetka. Trenutno je taj postupak na mrtvoj točki jer su svi osumnjičeni u bijegu. Tipično za predstavnike Maksimovićeve grupe bilo je to što su uvijek govorili u ženskom rodu, bez obzira na to što su uglavnom pričali o muškarcima. Tužiteljstvo je utvrdilo kako je Maksimović, razgovarajući sa sestrom o planovima likvidacije Zorana Đinđića, njega nazivao Zrika, dok su za Koštunicu koristili ime Oštičava.
“Vidi, rekli sva govna da se poplješću… završeno je sada, mora Oštičava da dođe i postavi novi kurs i tako… a Zrika ide i to može verovatno da će ga još u glavu popiti, to je sto posto…”, rekao je Maksimović u tom razgovoru, a policajac koji ga je ranije hapsio prepoznao ga je po glasu. Na temelju razgovora koji je Maksimović vodio s neimenovanom ženom tužiteljstvo je utvrdilo da je njegova banda skovala plan za Đinđićevo ubojstvo.

Sudski tumači

Iskusni policajci uglavnom mogu dobro razumjeti žargon mafije, no na suđenjima su sucima i tužiteljima pomagali posebni suradnici i svjedoci. Pripadnici zemunskoga klana u komunikaciji nikada nisu spominjali kaznena djela. Prilikom ubojstva i otmica koristili su posebne mobitele koje bi nabavljali samo za taj određeni zadatak. Za ubijenog čovjeka bi govorili kako je “otišao za Kanadu”.
Pripadnici Šarićeva klana dodatno su osuvremenili komunikaciju i u rječnik uveli nove fraze. Suđenje je razotkrilo da se sa samim Šarićem mogao čuti veoma uzak krug najbližih suradnika. Šarićevci su osmislili i posebne šifre za razmjenu telefonskih brojeva koje će koristiti za komunikaciju. Tako su za znamenke od 0 do 9 koristili određena slova abecede. To je svakako još jedna novost u današnjoj mafijaškoj komunikaciji u usporedbi s vremenom kada je strah sijao zemunski klan.

Rječnik krim slenga

(novo, prošireno izdanje)
ubiti Sašiti, ovjeriti, roknuti, koknuti , odraditi
pištolj Utoka, cijev, prangija
reketariti Pakovati cigle
putovnica Šara, šoška skriveno mjesto Štek
kupac Pera ždera
mito Voće, repa
telefon Žica, specijal, linija
prostitutka Droplja, ceca
pljačkanje Odvajanje od sise
vaga Gica
šef grupe Tito, tata, glava, stari
zatvor Mardelj, klozet, kenjara
dugogodišnja zatvorska kazna Penzija, perspektiva
kraća zatvorska kazna Šetanja, plaža
zaštićeni svjedok cinkaroš Drukara, pevac