Published On: Pon, sij 15th, 2018

Nijemci došli po hercegovačke liječnike i medicinsko osoblje

Od kako je zavladao trend iseljavanja stanovništva iz BiH, pojavile su se mnogobrojne agencije preko kojih naši državljani odlaze na rad, pretežno u Njemačku, u nadi za boljim životom. Najviše se traže zdravstveni radnici, koji se svakim danom sve više iseljavaju.

Daleko bolji uvjeti

Upravo je protekle subote u Mostar stigla jedna njemačka tvrtka koja je Mostarcima predstavila svoj rad te ih pozvala da krenu u Njemačku živjeti i raditi, kao zdravstveni djelatnici, obećavši im siguran i stalan radni ugovor s jako dobrom plaćom, tri mjeseca besplatnog smještaja i pomoć pri snalaženju u novom okruženju, mjesec dana besplatna tri obroka dnevno te boravak bez ikakvih troškova.

Uvjet za rad je poznavanje njemačkog jezika na razini B2, a oni koji nemaju položen taj stupanj, mogu ga polagati i u Njemačkoj, gdje će ta tvrtka snositi troškove tečaja.

Predstavnik te njemačke tvrtke Mostaru je kazao kako tvrtka osigurava i besplatan prijevod svih dokumenata na njjemački jezik što je potrebno da bi se zaposlili u Njemačkoj.

“Sve što je potrebno za početak i samostalan život u Njemačkoj, tvrtka se pobrine u najkraćem mogućem roku. Nema probnog rada i plaća je sigurna, te su uvjeti kao što ih ima i svaki Nijemac, plus dodaci kao što su rad noću, blagdani i slično. Za pronalazak stana se pobrine firma koja također plaća kauciju za stan, dobije se automobil na korištenje u roku šest mjeseci dok se ne zbrinete. Radnik nema nikakvih obveza prema tvrtki, niti je vezan ugovorom da mora određeno razdoblje da radi za tvrtku. Ja osobno došao sam bez ikakvog poznavanja njemačkog jezika, dobio sam gore plaćen tečaj, sve od tvrtke sam dobio”, kazao je jedan od organizatora i predstavnika ove tvrtke.

Štrajk liječnika HNŽ

Ova prezentacija dolazi kao ‘kec na desetku’ s obzirom na aktualnu situaciju u Hercegovini.

Naime, dio liječnika iz BiH već odavno ide izravno u Njemačku, a dio u Hrvatsku gdje im nude poslove, jer i oni imaju velikih problema s nedostatkom kadra. Činjenica je da liječnici u velikom broju odlaze jer im se nude daleko bolji uvjeti nego što ih imaju ovdje.

Statistički pokazatelji govore da je iz Federacije Bosne i Hercegovine već otišlo više od 320 liječnika medicine u inozemstvo, a pretpostavlja se da je broj ostalih medicinskih djelatnika višestruko veći, piše Dnevni list.

U problemima su i liječnici HNŽ-a koji su krenuli sa štrajkovima upozorenja, a kako su najavili, organizirat će i generalni štrajk 23. siječnja, ukoliko ni tada Vlada HNŽ-a ne otvori pregovore sa Sindikatima.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ, traži od vlade HNŽ-a poseban kolektivni ugovor, kakva je praksa u drugim županijama te bolje financijske uvjete rada.

Traži se povećanje satnice s 2 KM, koliko je sada, na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe liječnika, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Slični ugovori su u prošloj godini potpisani u pet županija na području Federacije BiH, a sada se traži da se ista praksa primjeni i u HNŽ-u.

Osim u HNŽ-u štrajk je najavljen i u Herceg-bosanskoj županiji, a reakcije od strane vlasti još uvijek nema.

Nije teško pretpostaviti da će se uz sadašnje uvjete rada i primanja, sve veći broj medicinskog osoblja još lakše uputiti trbuhom za kruhom. A uz pomoć specijaliziranih tvrtki poput spomenute, egzodus se će se dodatno olakšati i još više ubrzati.