Published On: Pon, sij 15th, 2018

SASTANAK S TURSKIM VELEPOSLANIKOM Nikšić ponovio raniji stav da Hrvati sebi ne mogu birati predstavnike

Nigdje u svijetu ne postoji praksa da se narodi pretvaraju u izborne jedinice, što je osnova njihovog prijedloga – naveo je Nikšić i veleposlanika Koča upoznao sa prijedlozima SDP-a o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić bio je domaćin sastanka s izaslanstvom Veleposlanstva Turske, koju je predvodio turski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Haldun Koč.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, a Nikšić je turskog veleposlanika upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju nedavnog sastanka predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Cijenim izjavu predsjednika Erdogana o tome kako je pitanje izbornog zakonodavstva unutarnja stvar BiH. Očigledno je da je u BiH izborni proces samo sporan, ukoliko rezultati izbora pokažu da HDZ ne može biti dio vlasti. Zato je i izborna kampanja ove godine počela preuranjeno i to od HDZ-a – rekao je Nikšić.

Ističe da je stav SDP-a potpuno jasan, a on je da ta stranka neće podržati prijedlog HDZ-a, koji, na već postojeće, uvodi nove diskriminacije u izborni proces, priopćeno je iz SDP BiH.

– Nigdje u svijetu ne postoji praksa da se narodi pretvaraju u izborne jedinice, što je osnova njihovog prijedloga – naveo je Nikšić i veleposlanika Koča upoznao sa prijedlozima SDP-a o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Predsjednik SDP-a smatra da postoji većina u državnom Parlamentu, koja će izglasati prijedlog tehničkih, odnosno, prema mišljenju SDP-a, suštinskih, izmjena Izbornog zakona BiH, u vidu uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

– Time bi se zaustavile zloporabe prilikom brojanja glasova i izborna volja bila bi rezultat volje građana. Osim toga, na federalnom nivou smo, zajedno sa DF-om, u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji treba razmatrati na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta. Očekujemo podršku prijedlogu u oba Doma – dodao je Nikšić.

Upoznao je turskog veleposlanika s jačanjem organizacija SDP-a širom BiH, što je imalo dobar odjek u javnosti i ostalim dijelovima BiH.

– Mi u SDP-u smatramo da je važno imati ljude u svim dijelovima države, koji hoće da jačaju BiH i učine je boljim mjestom za život – zaključio je Nikšić.

Dnevnik.ba