NI AGENCY NIJE ŠTO JE NEKAD BILA: Tito je izgleda govorio Klingonski, jer CIA nije čula za zagorski dijalekt…

BEOGRAD – Predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio, a koji je nedavno objavljen na stranicama američke Centralne obavještajne agencije.

U dokumentu, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatira se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je “navodno” maternji, ali sa “stranim akcentom”. U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti materinji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

“Samoglasnik i isto se izgovara poslije mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strain, oni čiji je maternji jezik ruski ili poljski vjerovatno bi obje riječi izgovarali sa umekšani n.

To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani naglasak “, navodi se u analizi.

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema “jugoslavensko podrijetlo”.

Oni konstatiraju da upravo Titovo nejugoslovenskim podrijetlo može objasniti njegovu nepristranost i dosljedno tome “uspjeh” u razrješavanju raznih problema i sukoba etničkih skupina u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na temelju jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju da bi bilo kakvo daljnje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe, prenosi Balkaspress.com .

more recommended stories