IPAK ISLAMIST: Ubojica iz Graza na Twitteru bio povezan s arapskim fanaticima, prije napada izbrisao Twiter account sa radikalnim sadržajem

BEČ – Ubojica iz Graca Alen Rizvanović (26) prije odlaska u krvavi pir izbrisao je svoj Tviter nalog na kojem je imao čak 2.577 pratilaca, a on je pratio 2.773 osobe, uglavnom iz arapskog svijeta, piše najtiražniji austrijski list Kronen Zeitung.

Među osobama koje su njega pratile i čije je on bio pratitelj na Twitteru je veliki broj arapskih korisnika. Među njima su i neki fanovi arapskog nogometnog kluba Al-Nasr u Dubaiju, osobe koje na svojim statusima imaju citate iz Kurana. Međutim, neke od osoba na svojim računima, uz citate iz Kurana, poziraju s oružjem i maskama na licu.

Rizvanović je obrisao i većinu sadržaja na svom Fejsbuk profilu s kojeg je lajkovao veliki broj stranica koje veličaju Alaha, kažu u policiji, uz zaključak da je, po svemu sudeći, duže vrijeme planirao pokolj u Grazu, preos Kurir .

“Toliki broj pratilaca za jednog običnog trgovca automobilima, neobično”, zaključuje Kronen Zeitung, navodeći da obični građani imaju od 200 do 500 pratilaca na Twitteru.

“Još ne možemo utvrditi da li Rizvanović govori arapski. Povezanost s terorističkom organizacijom Islamska država za sada je isključena, ali istraga ide u svim pravcima. Nije isključeno da je riječ o osobi koja kopira druge zločince”, kažu u policiji, koja trenutno pregleda naloge osoba s kojima je Rizvanović bio povezan na društvenim mrežama.

Tjerao ženu da nosi maramu

U međuvremenu, danas je u policiji iskaz dala Rizvanović supruga. Ona je rekla da ju je muž primoravao da nosi maramu i da ju je fizički maltretirao, zbog čega ga je prijavila policiji. On je nakon toga izbačen iz njihove kuće u Kalsdorf, a sud mu je odredio zabranu prilaska njoj i djeci.

more recommended stories