Published On: Sub, sij 19th, 2013

Nema dogovora Albanaca i OEBS-a oko spomenika

Na sastanku čelnika albanskih partija sa juga Srbije s predstavnikom Misije OESS-a koji je održan danas u Preševu nije došlo do pomaka u vezi stavka sa spomenikom poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) čije uklanjanje traže vlasti Srbije.
Zamjenik predsjednika općine Preševo Skender Destani izjavio je nakon sastanka da za sada nema nekog pomaka oko zahtjeva srpske vlasti da spomenik bude uklonjen ili izmješten iz centra Preševa, gdje su ga općinske vlasti postavile studenog prošle godine.
– U Preševu je mirno kao i svakog dana, nema nikakvih problema – kazao je Destani.
Predsjednik općine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je nakon sastanka za da će sastanak biti nastavljen sutra, kao i da nisu točni navodi nekih medija da su u Preševo stigle pojačane jedinice Žandarmerije.
Sastanku u Preševu, na kome je bilo riječi o spornom spomeniku, nazočili su i predstavnici veterana OVPMB i roditelji poginulih pripadnika OVPMB.
Srpski vlasti su tijekom sukoba OVPMB sa srpskom združenim snagama sigurnosti na području Bujanovca, Preševa i Medveđe tijekom 2000. i 2001. tu organizaciju proglasile terorističkom.