Published On: Sub, sij 19th, 2013

Biljani Srbljanović prete na Twitteru zbog kritike Jeremića

Nakon kritika koje je Biljana Srbljanović objavila na društvenoj mreži Twitter na račun predsjedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, na Twitter račun te dramske spisateljice stiglo je na desetke prijetnji i uvreda.
“Još jedna pobjeda Vuka Jeremića: I od najbanalnije proslave uspio je napraviti polemičku i problematičnu situaciju za Srbiju … Može li itko zamisliti novogodišnji prijem u njemačkoj ambasadi, na kojem svira Lili Marlen? Da ne govorim o UN-u”, napisala je Srbljanović na svom računu na Twitteru, oštro kritizirajući izbor pjesme “Marš na Drinu” na proslavi Srpski nove godine u zgradi UN.
Kako je prenio B92, Srbljanović smatra da su prijetnje umnogome posljedice toga što se njezin komentar s Twittera našao na naslovnici sajta “Blica”, kao i da su tvitovi izvučeni iz konteksta.

Jovanović: Politički prostor u Srbiji nepodnošljivo nasilan

Na prijetnje spisateljici odmah je reagirao i Čedomir Jovanović, lider LDP – stranke čiji je ona svojevremeno bila kandidat za gradonačelnika.
– Neljudske uvrede i prijetnje kojima je izložena Biljana Srbljanović kroz neshvatljiv bijes i poziv na linčovanje dokaz su da je javni i politički prostor u Srbiji, uz odobravanje i asistenciju, kukavičluk i nemoć vlasti i dijela medija, postao nepodnošljivo nasilan – ocijenio je Jovanović.
Ističući da “živimo u atmosferi u kojoj su nasilje i prijetnje legitimna kompenzacija kojom se izbjegava odgovornost za nacionalne poraze”, Jovanović je ukazao da “obračun sa jednom od najznačajnijih ličnosti naše suvremene kulture, kako domaća javnost ali i svijet doživljavaju Biljanu Srbljanović, nije i ne smije biti samo njezin osobni problem “.
Po Jovanoviću, “samozvani zaštitinici krivotvorenih nacionalnih interesa, obračunavajući se s njom, vode rat sa svima kojima je njezin glas ohrabrenja i razuma potreban”, a “svaka riječ kojom Biljana Srbljanović i svi drugi poput nje ukazuju na zlo koje nam se vraća, vrhunski (je) patriotizam i izraz brige za budućnost Srbije i ljudi u njoj “.