Published On: Čet, ruj 28th, 2017

Ne bude li suspendiran, referendum u RS-u 19. studenog

Odluka o referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. rujna objavljena u “Službenom glasniku RS-a”, stupa na snagu i počinje teći rok za njegovo održavanje.

Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

To znači da bi referendum u RS-u trebao biti održan u nedjelju, 19. studenog, ukoliko odluku ne suspendira Narodna skupština RS-a, kako je to najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani RS-a trebali izjasniti glasi: “Podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS-a”.

Uz odluku o referendumu u “Službenom glasniku RS-a“ je 20. rujna objavljen i skupštinski zaključak u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u kojem se kaže da, entitetski parlament, sukladno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, zadužuje Komisiju za izbor i imenovanje da pripremi prijedlog odluke o imenovanju Republičke komisije za provedbu referenduma.

Narodna skupština RS-a je sjednici 15. srpnja 2015. donijela odluku o raspisivanju ovog referenduma, ali ona sve do 20. rujna ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS-a“, što je kritizirala oporba uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulirao referendumom.

On je, međutim, naveo da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije trajno odustajanje, a ostat će na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematiziraju i ukoliko se, kako je kazao, ne bude poštovao Ustav i Daytonski sporazum.

Dodao je i da će za neku eventualnu narednu odluku o referendumu trebati konsenzus, a da oporba ne podržava izjašnjavanje građana o ovom pitanju.

Odluku o suspenziji trebalo bi, kazao je, usvojiti na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine, a zasad nije zakazan točan termin.

Veleposlanica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack nedavno je naglasila da referendum mora biti otkazan, ne samo suspendiran ili privremeno obustavljen. /Fena/HMS/