Published On: Uto, ruj 1st, 2020

NAKON PORAZA ĐUKANOVIĆA Bošnjačka politička i društvena scena užarena nakon izbora u Crnoj Gori

Koliko su kompleksni odnosi na Balkanu ali i BiH pokazali su i izbori u Crnoj Gori u kojoj je pobijedile prosrpski orijentirane stranke dok Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u oporbene klupe. I dok se na ulicama glavnoga grada Republike Srpske slavilo, iz političkog Sarajeva su se mogli čuti sasvim drugačiji tonovi.

Kavazović: Država Crna Gora da obezbjedi sigurnost Bošnjacima i drugim narodima

Povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito nakon uznemirujućih dešavanja u Pljevljima, javnosti se priopćenjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Agencija FENA u cijelosti prenosi priopćenje reisu-l-uleme koje dostavila agencija MINA, u kojem se kaže:

“Vijesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susjednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mjesecima tolerira u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organiziranih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mi ovim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost. Sve podsjeća na povratak ideologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida.

Ovim putem apeliram na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reagira na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima.

Pozivamo državu Crnu Goru da osigura sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji službeno nastupaju u njeno ime i tvrde da govore s pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nositelji tih procesa. Danas, kada se ponovo prolijeva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih komšija“, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

 

Čolpa: U Crnoj Gori se pokušava uspostaviti teokratska država na tlu Europe

Ukoliko predsjednik URA-e Driton Abazović pristane na formiranje vlasti s Demokratskom frontom, to će značiti da se u Crnoj Gori uspostavlja novi politički sustav, kakav u Europi trenutno ne postoji, a to je da se stvara teokratska država na čelu s Amfilohijem Rodovićem, izjavio je Nihad Čolpa, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić su, ističe Čolpa, samo sredstvo pomoću kojeg Srpska pravoslavna crkva pokušava preuzeti vlast u Crnoj Gori, te je pogrešno govoriti da je ovaj dvojac bitan politički čimbenik u političkim procesima u Crnoj Gori. Kompletan tok kampanje, poruke s tiskovne konferencije, kao i posjeta crkvi u izbornoj noći od strane rukovodstva Demokratskog fronta je nedvosmisleno pokazao da je stvarni lider tzv. opozicije u Crnoj Gori mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Dakle, ukoliko URA na čelu s Dritonom Abazovićem formira vlast s Demokratskim frontom, vlast u Crnoj Gori će biti isporučena, u prvom redu Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja će kontrolirati opće politike.

– Užasavajuće loše, a zatim i licemjerno je bilo ponašanje i šutnja zapadnih diplomata na kampanju koja se vodila u Crnoj Gori. Pitam se da li trebamo razmišljati da u 21.vijeku započinjemo novu eru tranzicije političkog sustava, gdje iz demokratskog društva idemo ka teokraciji.

Uspostavom teokratske vlasti nesumnjivo je da će državnost Crne Gore doći u pitanje, takva pojava će dodatno razdrmati ionako trusnu regiju, dok će Bosna i Hercegovina biti pred novim izazovima kojima će moći odgovoriti isključivo političari koji su spremni da se uhvate s tim u koštac – zaključio je zastupnik PD PFBiH Čolpa.

 

BPS – Državne institucije da upute zahtjev za zaštitu Bošnjaka Crne Gore

Povodom ugrožavanja imovine i sigurnosti Bošnjaka Pljevalja,  Bijelog Polja, Podgorice i drugih gradova, BPS poziva članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kao i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković, da odmah upute zahtjev Crnoj Gori o zaštiti Bošnjaka, bošnjačke sigurnosti, života i imovine u ovoj zemlji.

Naime, pristaše prosrpske koalicija, koja u nedjelju, skupa s koalicionim partnerima, odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji, otpočeli su s organiziranim zastrašivanjem Bošnjaka, njihove imovine i sigurnosti, što može eskalirati u ponavljanje već viđenih zločina nad Bošnjacima.

Zbog toga, dok još nije kasno, pozivamo dužnosnike Bosne i Hercegovine da žurno reagiraju, priopćeno je iz BPS-a, prenosi Dnevnik.ba