Published On: Uto, ruj 1st, 2020

OD 1032 TESTIRANA POVRATNIKA SAMO TROJE IMA KORONU Kurz je pričao o “ogromnom priljevu virusa iz Hrvatske”. Brojke ga demantirale

 

PRETPROŠLOG vikenda na austrijsko-slovenskoj granici stvorile su se kolone automobila duge i do 15 kilometara prema izvještavanju stranih medija. Razlog tom prometnom kaosu bila je odluka austrijskih vlasti da cijelu Hrvatsku proglase rizičnim područjem i da pozovu svoje građane na povratak. U nedjelju u ponoć istjecao je rok kada se u Austriju moglo ući bez obaveznog odlaska u dvotjednu karantenu pa su tisuće austrijskih turista pohitale doma kako bi to izbjegle.

Kurz tvrdio da postoji ogroman priljev virusa iz Hrvatske

Austrijski kancelar Sebastian Kurz prethodno je tvrdio da je “ogroman priljev virusa iz Hrvatske” te da se to “mora zaustaviti”. Nove epidemiološke brojke iz austrijske pokrajine Koruške sugeriraju da razloga za paničarenje nije bilo.

Podsjetimo, znakovit je način kako je austrijska odluka o stavljanju Hrvatske na crvenu listu donesena. Ujutro je ministar zdravstva Rudolf Anschober iz Zelenih na konferenciji za medije odbijao izreći hoće li doći do strožih mjera prema Hrvatskoj, predlažući da se odluka donese u dogovoru sa susjednim zemljama, a već u podne je iz ministarstva vanjskih poslova, koje vodi formalno nestranački ministar Alexander Schallenberg, blizak Kurzu, medijima poslano priopćenje o stavljanju Hrvatske na listu nesigurnih destinacija.

Austrija je cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu, Njemačka samo dvije županije

Mediji su pisali da u Austriju dolazi “virus u autu”, misleći pritom na povratnike s ljetovanja. Treba naglasiti da je većina austrijskih turista boravila u Istri, na Kvarneru i Krku, koji imaju niske brojke zaraženih, za razliku od Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, koje je Njemačka proglasila rizičnim područjima, ali ne i cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija nije imala nijansiran pristup, već je svojim paničnim potezom izazvala još i prometni kaos.

Obavezno testiranje u Koruškoj

U svakom slučaju, Koruška je zbog svega toga uvela obavezno testiranje za povratnike iz Hrvatske i s Baleara, a rezultati testiranja pokazuju da austrijski turisti iz Hrvatske nisu masovno dolazili zaraženi koronavirusom.

Koruške vlasti jučer su objavile da su testirana 1032 povratnika iz Hrvatske u proteklih tjedan dana i da ih je na koronavirus pozitivno tek troje. To je oko 0,3 posto, što je iznimno nizak postotak zaraženih.

Istina, Koruška nije cijela Austrija, ali rezultati obaveznog testiranja u ovoj pokrajini ipak ukazuju da se Austrijanci nisu masovno inficirali koronom u Hrvatskoj kako se u jednom trenutku moglo zaključiti iz izjava austrijskih vlasti. Hrvatska je pak i dalje na crvenoj listi Austrije, prenosi Index.hr