Utorak, 16 srpnja, 2024

NAKON DUBROVNIKA ZABRANE I U ZADRU: Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru?

Must Read
“Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru?” To pitanje je novinarima postavio Aleksandar Šaburov, jedan od umjetnika koji zajedno s Vjačeslavom Mizinom, čini srž umjetničke svjetski poznate avangardne grupe Plavi nosovi. Naime, s njihove izložbe u zadarskoj Gradskoj loži povučeni su neki radovi koji se dovode u vezu s islamskom tematikom. Cenzuru nisu očekivali – kazao je Aleksandar Šaburov, prenosi HTV.
“Ova izložba bez dva poznata i originalna djela, čečenske Marylin Osame Bin Ladena – što je to? Ovo nam se nije događalo čak ni u Rusiji i time je zapravo narušen smisao onoga s čime se bavimo. Inače, problem za galeriste je taj što puno ljudi ima svoje mišljenje. Problemi u tranzicijskim zemljama su slični, ne znamo puno o Hrvatskoj, no kritičari smo svih društava”, kazao je rezignirano Šaburov nakon što se u Zadru ponovio gotovo identičan scenarij iz Dubrovnika gdje je zbog utvrđenog sigurnosnog rizika s programa 66. Dubrovačkih ljetnih igaraskinuta predstava po djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice”, koja je premijerno trebala biti izvedena u srpnju u Kuparima.
“Imate li vi cenzuru u Hrvatskoj?”, pitao je sinoć Šaburov, nakon što je sa njihove izložbe, koja je otvorena u srijedu navečer u Gradskoj loži u Zadru, izbačeno čak sedam njihovih radova na temu islama.
“Procjena je da bi bilo bolje iz sigurnosnih razloga te slike ne objaviti”, rekla je novinarima kustosica izložbe Ljubica Srhoj Čerina.
“Procjena je bila da iz sigurnosnih razloga zbog svih poznatih događaja te slike ne izlažemo. Tako je recimo na Venecijanskom bienalu zatvoren Islandski paviljon. Islanđani su u crkvi koja je bila izvan funkcije postavili džamiju za venecijanske muslimane. Nakon nekoliko dana došla je policija i zatvoreno je i sam selektor je pristao. Smatram da strah nije dobar, ali strah se uvukao među ljude”, kazala je sinoć novinarima Srhoj Čerina.
Pozivajući se na neslužbene izvore, Slobodna Dalmacija piše da odluku o zabrani radova nije donijela samo uprava muzeja, već i dio zadarske političke “klike”.
Isti list podsjeća kako je grupa Plavi nosevi, čiju srž predstavljaju umjetnici Vjačeslav Mizin i Aleksandr Šaburov, dosad sudjelovala na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući prva tri biennala suvremene umjetnosti u Moskvi, također i na 50. i 51. venecijanskom biennalu. Predmet njihove parodijske obrade je sve iz javne sfere, pa tako u nepreglednoj karnevalskoj povorci zajedno orgijaju likovi kurentnih svjetskih političara i drugih javnih ličnosti (Putin, Bush, kraljica Elizabeta, Milošević, princeza Diana…) i vodećih svjetskih terorista, protagonisti visokotiražne popularne literature i TV serijala (Harry Potter),sve do „duhovne hrane” apstraktnih znakova Maljeviča i Lissitzkog, pretvorene u kruh i salamu, hranu za želudac i probavni trakt, u „kruh naš svagdašnji daj nam danas”.
 
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -