NAKON AFERE Asim Sarajlić podnio ostavku na sve dužnosti u SDA

 

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Kadrovske komisije te stranke Asim Sarajlić podnio je još jučer ostavku na obje dužnosti.

O ostavci bi se trebalo raspravljati na sjednici Kolegija stranke, koja je zakazana za utorak. U obrazloženju ostavke Sarajlić je naveo da je cijeli život posvetio obrani Bosne i Hercegovine, vojnoj i političkoj.

– U toj borbi sam bio na različite načine ranjavan. Ponekad mi se čini da su rane stečene u miru, bolnije od onih ratnih. U svakom slučaju, status i ugled prve bošnjačke i bosanskohercegovačke stranke preči su mi od karijere i osobnog statusa – napisao je Sarajlić, prenosi Dnevni avaz.

Kazao je da je svjestan svojih grešaka te da ne traži nikakvo opravdanje za njih. Naglasio je, ipak, da je njegov subjektivan odnos u korist kandidature jednog od kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo bio iniciran ostrašćenom i masovnom kampanjom protiv generala Fikreta Prevljaka.

– Ta je kampanja obilovala niskim udarcima, uvredama, diskvalifikacijama, ali i manipulacijama, koje su čak dovodile u pitanje i ratni angažman generala Prevljaka – naveo je Sarajlić.

Posebno je naglasio da će o svim detaljima koji se odnose na prljavu kampanju tijekom izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, usmeno upoznati rukovodstvo stranke.

Odluku o ostavci, kako saznajemo, Sarajlić je donio čim je afera izbila, a jučer ju je u pisanoj formi dostavio. Ostavka je uslijedila nakon što je poraženi kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Semir Efendić objavio snimak čiji je Sarajlić akter, a koji je u javnosti izazvao burne reakcije.