Published On: Ned, pro 29th, 2019

Najavljen novi prosvjed pred Uborkom sutra u 13 sati

Ispred deponije na lokalitetu Uborak, odakle su specijalne snage policije uklonile na silu prosvjednike, koji su nekoliko dana blokirali odvoz smeća, sutra će se ponovo okupiti građani.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” u nedjelju u 13 sati ponovo organizira mirni prosvjed, za koji tvrde da je do sada možda i najvažniji.

-Iskreno vjerujemo kako ste se već svi do sada uvjerili da je naš jedini cilj – vladavina prava i zakona, pravo na normalan i dostojanstven život, bez bilo kakvih skrivenih namjera – ističu iz Inicijative.

Napominju kako je još prije par mjeseci ministrica okoliša i turizma FBiH obećala zatvoriti deponiju ukoliko se dokaže da je na nju odlagan animalni, bolnički i medicinski otpad, te dodaju kako su “to sve dokazali foto i video materijalima, kao i dokumentima”.

U međuvremenu Federalno ministarstvo odbacilo je Zahtjev za izdavanjem okolinske dozvole, čime de facto deponija više nema dozvole za rad.

Ministrica je potom, ističu iz Inicijative, javno na televiziji izjavila kako će, ukoliko građani i predstavnici lokalnih vlasti ne postignu dogovor u roku 10 dana, zapečatiti deponiju.

Na kraju je Vlada FBiH nastavak rada deponije proglasila javnim interesom i naredila da ista nastavi sa radom.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare