Utorak, 21 svibnja, 2024

Na području općine Tomislavgrad proglašeno stanje elementarne nepogode; Kritično i u Bileći

Must Read

Na prijedlog Stožera civilne zaštite načelnik općine Tomislavgrad danas je donio Odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode.

Zbog požara većih razmjera koji u ovoj općini haraju od 13. srpnja, proglašava se stanje elementare nepogode za cijelo područje općine Tomislavgrad, stoji u spomenutoj odluci.

————

Jutros oko devet sati na području Tomislavgrada ugroženim požarom, gdje se angažirane snage gasitelja bore s vatrenom stihijom već nekoliko dana, pojavila su se dva kanadera iz Hrvatske, koji uzimajući vodu sa Buškog jezera djeluju na kritična požarišna mjesta, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite općine Tomislavgrad.

Do dolaska kanadera, tijekom jučerašnjeg dana obranjene su kuće i gospodarski objekti u Čobanovićima, te u zaseocima Ćurići, gdje je vatra došla na 4 metra od kuća.

Zajedničkim snagama djelatnika šumarije, vatrogasaca, mještana i pripadnika OS BIH, potpomognutih helikopterom, požar oko spomenutih naselja je jutros pod kontrolom, ali kako temperature rastu s odmakom dana tako se i opasnost od ponovnog razbuktavanja povećava.

Sinoć u večernjim satima uz mještane koji su izašli sa strojevima na lokaciji Mideni djelovao je i helikopter čime su obranjena naselja Vojkovići, Bukovica, Mrkodol i Brišnik. Jučer oko 16 sati je izbio požar na predjelu Kičilj prema Pisanoj Bukvi (Baljci) gdje su na požarištu raspoređeni djelatnici Uprave za šume i mještani Šujice.

————

Požar između bilećkih sela Brestica i Korita rasplamsao se oko 13.00 sati, a u jednom trenutku bili su ugroženi i stambeni objekti.

Velikom brzinom proširio se šumskim dijelom prema zaseocima šireg područja Korita, a u jednom od zaselaka vatrogasci i mještani uz velike napore uspjeli da spase dvije kuće.

Aktivna linija požara duga je više od dva kilometra, javio je RTRS.

Zbog gustog dima, gasioci teško uspijevaju da priđu najugroženijim požarišta.

U pomoć bilećkim vatrogascima stigle su i kolege iz Gacka, a širenje vatre u poslijepodnevnim satima bilo je nemoguće kontrolirati zbog jakog vjetra i gustog dima.

Mještani sumnjaju da su požari podmetnuti.

Požari u Trebinju danas se smiruju u odnosu na protekle dane.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -