Published On: Sub, sij 4th, 2014

NA KUBI U PRODAJI STRANI AUTI: Peugeot košta pet puta više nego u Europi!

FOTO: NA KUBI U PRODAJI STRANI AUTI Kubanci u šoku: Peugeot košta pet puta više nego u Europi!

 Kubanci su ostali zapanjeni visinom cijena stranih automobila nakon što su se oni počeli prodavati u toj otočnoj državi prti put nakon revolucije 1959. godine.
S obzirom da država ima monopol na nove automobile nabili su cijene za 400 posto pa čak i više. Tako Peugeot 508 koji u Engleskoj košta 53 tisuće dolara u Kubi se prodaje po cijeni od 262 tisuće. Inače, na Kubi je prosječna mjesečna plaća 20 dolara.
Slobodna prodaja automobila je posljednja u nizu reformi u ovoj komunističkoj zemlji tako da je zahtjev za dozvolu kao bi se kupio novi automobil ukinut.

– Cijene su lude. Niti jedan Kubanac koji radi za državu ne može kupiti automobil po tim cijenama. Nemaju nikakvu šansu za to – rekla je jedna gospođa Suzanne za BBC.
– Ostali smo bez riječi. Ovo je veliko iznenađenje. Ne znam koja je vladina strategija. Možda je ovo samo faza testiranja, ali su cijene previsoke – izjavio je Antonio.

Kubanske vlasti namjeravaju s profitom koji će ostvariti prodajom stranih automobila razvijati javni prijevoz.

Na Kubi su se prije promjena 2011. mogli prodavati samo automobili koji su proizvedeni prije revolucije. Za nove automobile je trebala dozvola, a ta je privilegija bila rezervirana za visoke dužnosnike, vrhunske sportaše i umjetnike.

Te dozvole su se po visokim cijenama često prodavale na crnom tržištu. Ovi posljednji potezi su dio reforma koje uvodi predsjednik Raul Castro kako bi potaknuo razvoj kubanskog ekonomskog modela.