Published On: Sub, sij 4th, 2014

Nobilo: Njemački tužitelj je za Perkovića ponudio nagodbu, ali smo to odbili

Josip Perković jučer je pušten na slobodu. Županijski sud prihvatio je žalbu njegova odvjetnika i zatvorski pritvor zamijenio mjerama opreza. Oduzete su mu osobna iskaznica i putovnica i ne smije napuštati mjesto prebivališta.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu za srijedu je najavilo ročište na kojem će odlučiti hoće li Perković biti izručen Njemačkoj, gdje ga sumnjiče za umiješanost u ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.

Perkovićev nekadašnji šef iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač, koji je također uhićen, još je u Remetincu. Sud u Velikoj Gorici, koji mu je odredio istražni zatvor, u utorak će odlučivati o žalbi na pritvor, a dan poslije o izručenju.

Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija gostovao je Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića. Rekao je da mu je njemački državni tužitelj ponudio nagodbu i tri godine zatvora za Perkovića ako prizna krivnju. Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznaje ovakvog nedjela jer Josip Perković nije sudjelovao u ubojstvu Đurekovića,istaknuo je Nobilo.

Također, optužio je njemačko savezno tužiteljstvo da su suradnika njemačke obavještajne službe – Vinka Sindičića – nagovorili na lažni iskaz, na temelju kojega je i donesena osuđujuća presuda za Perkovića. Rekao je da iza slučaja stoje oni koji žele podijeliti biračko tijelo i na tome dobiti izbore.