Published On: Mon, Apr 29th, 2013

Može li bošnjački srbin preuzeti FBIH od bošnjačkog Hrvata?

U Sarajevu se danas očekuje niz rasprava kako bi se utvrdilo koje to poslove mogu obavljati potpredsjednici FBiH iz domene predsjednika FBiH Živka Budimira, koji je od jučer u pritvoru.
Smatra se da postoji ustavna i pravna nedorečenost o tome kada i u kojim situacijama dvojica potpredsjednika mogu zamijeniti predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.
Uz domaće institucije i političare, svoj doprinos u rješavanju ovog važnog pitanja za funkcioniranje FBiH, vjerovatno će dati i OHR.
Budimir koji je uhićen u petak u akciji SIPA-e, zajedno sa više osoba, osumnjičen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, uz konstataciju da je takvim postupcima ugrozio FBiH i i ugled države BiH.
Prema navodima pojedinih medija, Budimir je, nakon donesene odluke o pritvoru, jučer poslijepodne doveden u KPZ Mostar, kao i njegov pomoćnik Petar Barišić (savjetnik predsjednika FBiH za pitanja branitelja).
Također, postoje indicije da će Parlament FBiH nakon prvosvibanjskih praznika odlučivati o oduzimanju mandata Budimiru.
Protiv Budimira i njegovog savjetnika izrečeni su brojni dokazi o počinjenju djela za koja se sumnjiče.
Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke pravde i povjerenja Živka Budimira u toj političkoj stranci jučer je okarakterizirano kao “demonstracija sile” i “predstava za javnost”.
Ragib Hadžić, odvjetnik predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nakon odluke Suda BiH o jednomjesečnom pritvoru Budimiru, rekao je da je riječ o klasičnom državnom udaru i da će uložiti žalbu na odluku suda jer u dokazima koje je podnijelo Tužiteljstvo BiH ima mnogo manjkavosti.