Published On: Pon, tra 29th, 2013

Kusturica: Povlačim se iz javnosti jer je Nikolić izdao bosanske Srbe

Redatelj Emir Kusturica izjavio je sinoć da je “medijski mrtva osoba”, odnosno da više neće davati intervjue, niti izjave za medije.
Kusturica je rekao da se sa današnjim danom “ispisao” iz Parka prirode Mokra Gora, jer je bio “ljut i povrijeđen” zbog prijave državnog revizora, ali i da ne može da bude službenik vlade s kojom se ne slaže, javlja Tanjug.
“Beograd je do prije nekoliko mjeseci sličio na New York, prihvatio je sve najbolje s Balkana i prostora južnih Slovena. Sada ulazi u fazu ‘Šumadija drim’ u kojoj nije obilježeno dva stoljeća tragičnog junaka kosovske misli Njegoša”, rekao je Kusturica u emisiji “Utisak nedjelje” na TV B92.
Kusturica je spomenuo izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su svi žitelji Bosne – Bosanci i kazao: “Tako mu je i Njegoš valjda Crnogorac, a ne Srbin”.
Redatelj je naglasio da ne želi da sudjeluje u tome. “To govorim ne kao političar, nego kao čovjek koji želi da bude konstruktivan i autonoman”, istakao je on.
Što se tiče Parka prirode Mokra Gora izjavio je, kao što je već objavljeno u medijima, da je međunarodna revizorska komisija utvrdila da je materijalna vrijednost onoga što je tamo učinjeno 2,7 milijuna eura, a da je država uložila jedan milijun.
Otud moj revolt, ukazao je Kusturica, pitajući kako je DRI mogla da previdi 1,7 milijuna eura, a da ga proziva za sitnu proceduralnu grešku od 7.000 eura.
Kusturica je napomenuo da mu je neko poslao revizora. Na pitanje voditeljice o kome je riječ, nije želio da odgovori, ali je to doveo u vezu sa svojim protivljenjem eksploataciji nikla.
Na pitanje o Kosovu i sporazumu iz Bruxellesa, ponovio je svoj poznati stav da nijedna vlast nije kriva, već da je to dug postupak.
Ne optužujem aktualnu vlast za predaju Kosova. Ni ona prošla nije učinila mnogo više, pa ni prethodna. Tu ne treba tražiti krivicu. Povijest će pokazati zašto je poslije 600 -700 godina baš sada važno da se stvar riješi, rekao je p redatelj.
Kusturica je govorio o svojoj novoj knjizi priča, kao i o filmu “Ljubav i rat” koji sprema, ali je ocijenio da je u ovom stoljeću izvršen atentat na umjetnost i da su političari preuzeli javni glas.
Glas umjetnika se nekada čuo i bio je uvažavan, a danas političari drže sve, izjavio je Kusturica u svom, kako je ponovio, posljednjem intervjuu.