Published On: Pon, sij 15th, 2018

Mostar: Mlade zanima legalizacija marihuane

 

Vijeće mladih Grada Mostara, u suradnji s Debatnim klubom Sveučilišta u Mostaru, organiziralo je u ponedjeljak javnu debatu “Legalizacija marihuane u medicinske svrhe : DA ili NE?“.

Glasnogovornica Vijeća mladih Mostara Tajma Tiro kazala je da su se odlučili za tu temu jer je dosta zanimljiva i aktualna.

Želimo poslati poruku da za Vijeće mladih Mostara zaista nema tabu tema, da se samo treba razgovarati, a zanima nas i što građani Mostara misle o toj temi, kazala je Tiro, prenosi Fena.

Govoreći o argumentima ‘za‘ i ‘protiv‘ legalizacije marihuane u medicinske svrhe, voditeljica Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru Kristina Ivanković kazala je kako je legalizacija marihuane dobra iz razloga što njena upotreba može dovesti do smanjenja boli kod ljudi koji boluju od teških bolesti i omogućiti im da lakše prožive ostatak života, dok negativne strane vidi u tome što se konzumacijom marihuane stvara ovisnost, dolazi do psihičkih problema, halucinacija, a može doći i do šizofrenije.

Dodala je kako se u proizvodnji marihuane mogu stvoriti viškovi, što, također, može dovesti do zloporabe. Po riječima voditeljice Debatnog kluba Karle Zovko, tema današnje debate je dosta posebna i samim tim zahtjeva da se istraži mišljenje društva.

Argumenti za legalizaciju marihuane su prvenstveno u tome što je ona ponajviše pomoć oboljelima, a negativne strane su u mogućim zloporabama i u tomu što konzumacija marihuane izaziva ovisnost, kazala je Zovko.

Po njenom mišljenju, legalizacijom se ne bi smanjila zloporaba marihuane.

Kad legaliziramo marihuanu tek tada će se proširiti njena zloporaba jer će postati normalno koristiti neku ‘laku drogu’, a ta ovisnost o marihuani može dovesti i do ovisnosti o nekim težim drogama, koje će tada postati još dostupnije na crnom tržištu, ocijenila je Zovko.

Debata je okupila dosta mladih, a održana je u prostorijama OKC-a ‘Abrašević‘.