Published On: Pon, sij 15th, 2018

Splićani koji su sudjelovali u neredima na stadionu brane se šutnjom, odbili i nagodbe

Šestorici Splićana koji se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu produljen je istražni zatvor na još mjesec dana. U subotu im je istekao prvi mjesec dana te je sudac Višeg suda u Beogradu zadužen za prethodni postupak donio rješenje o produljenju istražnog zatvora, kako je i uobičajeno, zadnji radni dan, u petak.

Oni se i dalje brane šutnjom te ni jedan nije priznao i nagodio se s tužiteljstvom, a tijekom istrage za sada je saslušan jedan svjedok koji ih nije teretio. Tijekom proteklog razdoblja posjetili su ih članovi obitelji, a kako saznajemo u zatvoru nemaju problema s ostalim pritvorenicima.

”U nastavku istrage čekamo da se zakaže termin za pregled svih videosnimki sa stadiona”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Đorđe Kalanj, odvjetnik koji zastupa Damira Tovarovića (38).

Odvjetnici iz njegova ureda zastupaju i: Jakova Podruga (24), Hrvoja Bakovića (32) te Antu Firića (27). Stjepan Mihovilović (31) i Ivan Mišković (19) također imaju odvjetnike koji su sami odabrali, a ne koji su im određeni prema službenoj dužnosti. Istraga nad njima se nastavlja, a do sada je saslušan jedan svjedok.

Iskaz je dao jedan od zapovjednika Žandarmerije, specijalne jedinice srpske policije zadužene za suzbijanje terorizma i narušavanja javnog reda i mira. Oni su bili zaduženi za održavanje reda na stadionu Partizana taj dan i jedan od njihovih zapovjednika je svjedočio o tučnjavi na tribinama Grobara nakon koje je na teren izvedena grupa među kojima su bili i Splićani.

Nije identificirao ni jednog od uhićenika iz Hrvatske kao pokretače nereda, već je govorio općenito o početku tučnjave kako je vidio sa svog položaja odakle je koordinirao policijsku intervenciju. Kako za sada nije predložen niti jedan drugi svjedok, pregled snimki je neophodna istražna radnja za nastavak postupka jer se sva šestorica Splićana brane šutnjom. Radi se o videosnimkama nadzornih kamera sa stadiona te snimkama televizijskih kuća koje su prenosile događaj.

U medijima su se pojavile informacije kako je jedan od uhićenika priznao, ali definitivno se ne radi ni o jednom od hrvatskih državljana. Izgleda kako je priznao, nakon čega je sklopio sporazum s Višim javnim tužiteljstvom jedan od domaćih navijača koji je također uhićen tog dana.

Sudac Višeg suda u Beogradu odredio je istražni zatvor nad šestoricom nakon uhićenja zbog opasnosti od bijega, jer su strani državljani, te kako bi se spriječilo ometanje istrage utjecajem na svjedoke i kako bi se izbjeglo uznemirenje javnosti. Kako sudac smatra da ti pritvorski osnovi i dalje stoje, donio je rješenje o produljenju njihova boravka u beogradskom Okružnom zatvoru popularno zvanom Centralni zatvor.

Prema do sada iznesenim dokazima, izgleda kako Damir Tovarović, Jakov Podrug i Ivan Mišković nisu ni bili sudionici masovne tučnjave na tribinama. Oni nisu uhićeni kao ostali, nakon što su s tribina završili na terenu, već naknadno, nakon što su već napustili stadion kroz jedna od vrata na tribinama.

Više javno tužiteljstvo je u istragu krenulo s prijavom za kvalificirani oblikizazivanja nereda na sportskom natjecanju koji bi podrazumijevao sudjelovanje u organizaciji i namjeru za postizanjem određenog cilja.