Published On: Sub, ožu 1st, 2014

Moskva: Federalno vijeće na izvanrednoj sjednici odobrilo vojnu intervenciju u Ukrajini

Rusko federalno vijeće je na izvanrednoj sjednici odobrilo vojnu intervenciju u Ukrajini. Odluka je jednoglasno odobrena od strane svih zastupnika, prenosi Advance.hr.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio od parlamenta dopuštenje parlamenta za uporabu ruskih vojnih snaga na teritoriju Ukraine kako bi se normalizirala sociopolitička situacije u toj zemlji, javlja Itas-Tass, pozivajući se na ured ruskog predsjednika.


Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u subotu je potvrdio da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i pozvao na smirivanje napetosti na ukrajinskom Krimu.

Razgovarao sam s ministrom Lavrovom i pozvao na smirivanje napetosti na Krimu i poštivanje suverenosti i nezavisnosti Ukrajine“, napisao je Hague na Twitteru.

On u nedjelju putuje u Ukrajinu na razgovore s novim ukrajinskim

vodstvom, nakon što je premijer David Cameron poručio Moskvi da poštuje poljuljani nacionalni teritorijalni integritet.

Francuska je iznimno zabrinuta zbog izvješća o razmještaju ruskih vojnih snaga na Krimu te poziva sve strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli povećati napetosti, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

I njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u subotu je upozorio kako razvoj događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko sati ocjenjuje opasnim te je pozvao Rusiju da objasni kakve su joj nakane kad je posrijedi razmještaj vojnih snaga na Krimu.

 

Stanje na Krimu postaje sve ozbiljnije. Tko god u ovome trenutku na vatru dolije ulje, riječima ili akcijama, svjesno radi na daljnoj eskalaciji stanja ondje. Rusija na Krimu mora raditi na održanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te poštovati sporazume o ruskoj Crnomorskoj floti“, kazao je.

Od Rusije očekujemo da se drži onoga što je javno obećala, a to uključuje potpunu transparentnost kada je posrijedi razmještaj ruskih trupa na Krimu, kao i ciljevi i namjere koji stoje iza toga.”