Published On: Sub, ožu 1st, 2014

Dodik: 1. ožujak će sahraniti BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u ponedjeljak predložiti Vladi RS-a da uputi po hitnom postupku u entitetski parlament tekst zakona o prebivalištu u RS-u, jer ponovo postoje spekulacije o tom zakonu na nivou BiH.

Te spekulacije vezano za prebivalište su nam bile jasne još na lokalnim izborima i jasno nam je da određene bošnjačke stranke, motivirane tim mogućim spekulacijama, ne žele da se sastane Dom naroda parlamenta BiH i usvoji taj zakon”, tvrdi Dodik.

Smatra da postoji većina za usvajanje tog zakona na nivou BiH, ali se onemogućava da se sastane Dom naroda BiH i održi sjednica.

‘RS sebi neće dozvoliti da uđe u neizvjesno vrijeme u vezi s tim pitanjem”, dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski predsjednik je ponovio stav da za RS 1. ožujak nije praznik koji taj entitet proslavlja i “nikada ne može biti praznik ni BiH”.

Taj datum će na kraju, bez obzira na to što ovi misle da su napravili BiH, sahraniti BiH, na način kako se on forsira. Ne mogu i ne želim nikome da ne sporim da taj datum proslavlja, ali je to datum kada su otpočeli sukobi i stradanja. Bez političkog dogovora tog vremena nije se smjelo ići u referendum, a pogotovo da se to sada obilježava. I to ne možemo da prihvatimo”, utvrdio je.

On tvrdi da RS ne “nameće” 9. siječanj nikome, pa ne želi ni da neko RS-u “nameće” proslavu 1. ožujka, ali da je “ovo nametanje jer je riječ o BiH, čiji je RS dio”.

Ako je riječ o priči koja se zove BiH, onda mi trebamo biti unutra. Ako neko zloupotrebljava BiH, onda mora računati na naš stav, a to je odbijanje’‘, rekao je Dodik.

Smatra neprihvatljivim i što mnogi stranci prihvaćaju 1. ožujak kao praznik BiH “bez zakonskog uporišta, što govori o određenim političkim koncepcijama“.