Published On: Uto, pro 7th, 2021

Zakon o upotrebi jezika u Belgiji jako je zanimljiv. U Sarajevu bi rekli fašistoidan…

Kada je Belgija 1830. godine postala neovisna nije imala jasna pravila o upotrebi jezika. Ustavom je bila zajamčena sloboda jezika, što je za tadašnje vrijeme bilo vrlo napredno. Drugim riječima, ljudi su se u svakom trenutku mogli koristiti željenim jezikom. Zakon je od ovog načela mogao odstupiti eventualno u pitanjima sudske prakse i javne uprave.

Sloboda jezika za rezultat je imala da se u javnosti gotovo isključivo govorio francuski. Suci i državni službenici gotovo uopće nisu poznavali nizozemski. Svi zakoni bili su na francuskom.

Godine 1932. uvedeno je načelo teritorijalnosti, čime je jezik određenog područja postao službeni jezik uprave. Bez obzira na to, sve do 1960-ih godina u upotrebi su ostala brojna prijelazna pravila za francuski jezik. 

Belgija je 1962. godine uvela jezične granice i podijelila teritorij na 4 jezična područja: nizozemsko govorno područje u Flandriji, francusko govorno područje u Valoniji, njemačko na istoku Valonije, te dvojezično nizozemsko-francusko govorno područje u 19 briselskih općina, gdje svaka općina pripada jednom od ovih govornih područja. 

Ovo je načelo definirano i belgijskim Ustavom 1970. godine. Naime, Ustavom je utvrđena obveza korištenja jezika određenog govornog područja u sljedeći pitanjima:

     javna uprava i vlada,

     društvena pitanja: odnos poslodavca i zaposlenika, službeni akti poduzeća itd.,

     obrazovne institucije čiji je država osnovala, priznala ili koje koriste državne subvencije,

     sudski postupci.

 

U cijelom procesu federalizacije u Belgiji, različite zajednice postale su nadležne za pitanja jezika i mogu usvojiti zakone zbog preciznijeg definiranja upotrebe jezika u gore navedenim pitanjima.

Jezične mogućnosti

Komunikacija:

1966. godine utvrđeno je da se u 30 općina na granici jezičnih područja povećavaju jezične manjine. Opće pravilo u tim općinama i dalje je načelo teritorijalnosti. No, ako građanin u kontaktu s javnom upravom želi govoriti svoj jezik, odnosno drugi nacionalni jezik, tijela javne uprave dužna su poštovati to pravo i u službenoj komunikaciji s tom osobom govoriti odabrani jezik.


Ako inicijativa za komunikacijom dolazi od uprave, dužni su koristiti jezik regije kao standardnu opciju, ali građani mogu zahtijevati da se komunikacija vodi na drugom jeziku. Ovo je potvrđeno i u nacionalnoj sudskoj praksi. Međutim, ostaje pitanje je li se ovakvi zahtjevi mogu podnijeti samo jedanput ili se trebaju periodično obnavljati, godišnje, ili svaki put.

 

Izbori: 

Građani na svim izborima, lokalnim, regionalnim i federalnim, moraju glasati u općini u kojoj su prijavljeni, i to samo za kandidate na listama u tim izbornim jedinicama. Samo u 6 općina s jezičnim mogućnostima oko Bruxellesa, glasači mogu birati hoće li glasati u svojoj općini ili u briselskoj izbornoj jedinici.

Državni službenici i izabrani dužnosnici u upravi tih općina s jezičnim mogućnostima moraju polagati državni ispit iz poznavanja manjinskih jezika.

 

Obrazovanje:

 

Standardno pravilo za obrazovne institucije je da se koristi jezik regije. Međutim, u općinama s jezičnim mogućnostima, općinska/jezična zajednica dužna je organizirati dječji vrtić i osnovnu školu na drugom nacionalnom jeziku, ako je to materinski jezik djece i ako je zahtjev podnijelo najmanje 16 obitelji (doslovno: glava obitelji).

 

Jezične mogućnosti vrijede samo za građane ekskluzivnog popisa općina. Dijete koje govori francuski i živi u standardnoj flamanskoj zajednici ne može se obrazovati u eventualnoj francuskoj obrazovnoj instituciji u općini s jezičnim mogućnostima.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Šta oni znaju u Sarajevu.Apsolutno ništa Skačili se portala ko paraziti.Vrijeđaju ko ga stignu Svi im krivo .Od zloće počeli i pjeniti Potpuno ste više nebitni I međunarodna zajednica je digla ruke od vas .Dosta više Pljujete po svima Samo pričate o ratu inekakvim logorima Živite u prošlosti a nemate šta jesti .Ulizijete se kome stignete .Ne znate ni ko ste ni što ste valjda neki miks .Nebitni ste više i što se prije pomirite s time bit će vam lakše

Maks
Maks
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

BRAVO,SVE STO JE NAPISANO JE ISTINA.DOSTA JE BOSNJAKOG KMEKANJA,PRIJETNJI RATOM, ODUZIMANJA PRAVA DRUGOME I SVOJATANJA BIH….DOSTA JE….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Dje si Anonimus, ljepoto moja. Umirit ces a Sarajevo vidit nećeš. Ljubim te ja puno

Zdenjek
Zdenjek
11 mjeseci prije

Hebo majku sad mi moramo dati teritorijalnost nekom jeziku koji ne postoji i su pokušali izmisliti u zapišanom hotelskom podrumu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zdenjek
11 mjeseci prije

Kažu u pisoaru holidayinn komsic drzo aliji chunu da more dalje dobacit

Za Hakiju
Za Hakiju
11 mjeseci prije

Hakija je sve rakao o njima i izmetbegovićima.

Izmetbegović
Izmetbegović
11 mjeseci prije

Molim da me ne vrijeđate više, a ni manje😁

Bimbo
Bimbo
11 mjeseci prije

Ima li dobrih koka u Belgiji?

Željko Komšić
Željko Komšić
11 mjeseci prije

Ja sam najveće izdajnicko smeće kao i moja obitelj Komšić,ko prizna pola mu se prašta

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Željko Komšić
11 mjeseci prije

Ja uvijek glasam za Željka. To je moje pravo.

Bošnjak
Bošnjak
11 mjeseci prije

Samo po šerijatu hebeš ti belgiju

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
11 mjeseci prije

Zbog toga vam se i dogodila srebrenica zbog vas islamista,dahija,vehabija itd. A tek krenuli da riješavamo tursko-okupatorsko pitanje!

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Koji laici morate biti da uspoređujete Bosnu i Hercegovinu s Belgijom (ali i sa Švicarskom)? Pritom uzimate primjer teritorijalne podjele Belgije zbog jezika, elementa koji, u kontekstu Bosne i Hercegovine, nije izvor podjela jer su narodi Bosne i Hercegovine govornici jednog policentričnog jezika u više varijanti. Drugo, uzeli ste primjer Belgije, koja ni po kojem kriteriju nije uzor među političkim sistemima i uzima se kao primjer kako NE treba organizirati kulturološki i politički kompleksne zemlje. Federalizam je ok, ali belgijski primjer je daleko od uzora.
Proučite malo političke sisteme prije nego se zaletite s ovakvim člankom.

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

“Bosanski jezik”NE postoji,koliko se vi trudili,uzalud,samo razlaz!

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Komšić, kao Hrvat, mogao bi se kandidirati i na izborima u RH i uz pametan izbor, mogao bi postati i predsjednik Republike Hrvatske, a vec je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine. Ovo bi bila dobra šansa da se RBiH i RH konačno ujedine i postanu barem Konfederacija.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

To bi bila dobra ideja, da se ujedinimo sa Hrvatskom, makar nam i gospodin Komšić bio predsjednik Konfederacije. Mada mislim da to nebi dao gospodin Čović.

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Bejiha je umjetna tvorevina i ona je napokon uništena!

EUgenHB
EUgenHB
11 mjeseci prije

ISILovi teroristi tj.muđahedini iz 23% se vole razbacivati s tim terminima i ako je muslimana u NOBu Jugoslavie bilo tek jadnih 1,7% da bi im Hrvat Josip Broz iz milosti digao na 2,5%!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  EUgenHB
11 mjeseci prije

Jah. Al’ muslimana prije 200 godina na prostoru od Đevđelije do Triglava bijaše većina, i nije isključeno da za 50 godina neće biti nijednog, i da za 100 godina opet budu većina. Vremenski okvir u kojem mi živimo je prekratak i nas utjecaj na historiju/istoriju/povijest je minoran. Treba sa svojim susjedima zivjeti u miru i poštivati njihove osjećaje i veru. Jedino tako se moze osigurati dugoročni vlastiti prosperitet, sve ostalo je kratkoročni varljivi uspjeh.

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Bili ste tada većina jer je izvršen genocid nad kršćanima tog vremena a izvršioci su bili turčići…ne zaboravljamo i ne opraštamo već samo osveta kao opomena budućim nasrtajima muslimanskih genocidaša!

tutu
tutu
11 mjeseci prije

Koji bi to fasista s portala prihvatio recimo da se u SB skole ujedine i da se govori zajednicki jezik? Meni je muka od tog fasizma nad djecom! Na odmoru se igraju zajedno a poslije svak sebi! Fasisti sa svih strana ne razumiju da time siju sjeme rata i podjela i da ce im unuci opet kukati sto su djedovi “pametni” bili kao i nasi!