Srijeda, 24 travnja, 2024

Hotel Neretva postao jedno od političkih pitanja Mostara

Must Read

Hotel “Neretva” koji je još daleke 2005 godine trebao biti završen, te zasjati u novom ruhu, unatoč brojnim obećanjima o obnovi još uvijek je samo ruševina, čija je sudbina i nakon čitavog desetljeća jedna velika nepoznanica.

Razlog tome je nepoštivanje ugovora koji su prilikom prodaje još 2003. godine potpisali Grad Mostar, odnosno općina Stari grad i vlasnik VGT Osiguranja iz Visokog Halim Zukić, koji je preko javnog natječaja za 603.000 maraka postao vlasnikom ovog objekta, pod uvjetom da obnovu završi u roku od dvije godine, što nikad nije realizirano.

Zbog toga su se pojavile razne spekulacije oko ovoga projekta, a da je cijela priča postala politički slučaj, priznao nam je i voditelj Službe za nekretnine Grada Mostar Zvonko Stanić.

Stara pogreška
– Obnova hotela ‘Neretva’ jedno je kompleksno pitanje o kojem je sada nezahvalno govoriti, jer se on prema ugovoru koji je potpisan prilikom prodaje trebao završiti još 2005. godine, kazao je Stanić. Svjestan da je oko obnove ovog hotela bilo brojnih peripetija među kojima su razna odobrenja koja su blokirala proces obnove, ipak smatra da se prolongiranje obnove za čitavo jedno desetljeće nije smjelo dopustiti.

– Prema pravnoj proceduri, ovaj projekt je davno bio zreo za raskid ugovora i za raspisivanje novog natječaja, ali po tom pitanju ništa se još uvijek ne radi, kazao je Stanić navodeći kako je jedina nadležna osoba za takvo što isključivo gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Stoga vjeruje da će sudbina ovog hotela s brojnim projektima sačekati izbore i konačnu uspostavu vlasti u Gradu Mostaru.

No, direktor Agencije za privatizaciju HNŽ-a Ismet Čampara tvrdi da Grad Mostar vlasniku ne može oduzeti hotel ‘Neretva’, jer je to njegova privatna imovina.

– Greška je napravljena prilikom prodaje objekta, jer se nije išlo procesom privatizacije i Grad Mostar ne može tu napraviti nešto puno, ukoliko vlasnik objekta nije raspoložen. Na potezu sada je Grad Mostar, ali u nijednom slučaju zemljište vlasniku se ne može oduzeti. Jedino što ostaje vodstvu Grada Mostar jest vlasnika hotela ‘Neretva’ inspirirati na neki način da proda objekt ili krene u obnovu, pojasnio je Čampara. Da se prodaja hotela radila preko privatizacije, kako naglašava, oni bi imali metode, te bi se ugovor već davno raskinuo.

Potez na Gradu Mostaru
Podsjetimo da se prva faza radova na ovom hotelu počela raditi nakon šest godina čekanja raznih odobrenja, a već dvije godine gradilište zjapi prazno, a sudbina mu je svima nepoznata.

– Kada politika odluči što želi s Mostarom, tada ću i ja odlučiti što ću s ‘Neretvom’. Jer, radi se o investiciji od 15 milijuna maraka i nema investitora na svijetu koji će uložiti ta sredstva u tako neizvjesnu političku i ekonomsku situaciju.

Zar nije previše simptomatično da nitko od svjetskih lanaca ne iskazuje interes za bilo koji od hotela u gradu koji je naglašeno turistički? Mostar jest upravo to, ali s druge strane, očito, postoje neke nevidljive kočnice koje sprječavaju njegov procvat, stav je kojeg se drži već duže vremena vlasnika Halim Zukić.

Dnevni list

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x