Srijeda, 24 travnja, 2024

Mostar: U jednom dijelu grada Dan nezavisnosti, u drugom karneval

Must Read

MOSTAR – U organizaciji Kluba vijećnika Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko – neretvanskog kantona danas je obilježen Dan nezavisnosti BiH u istočnom dijelu Mostara , dok je u zapadnom dijelu grada održan tradicionalni karneval mostarskih mažoretkinja .

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima , brojne delegacije su odale poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije RBiH tokom agresije na ovaj grad . Među njima su bili predstavnici Kluba Bošnjaka u kantonalnoj Skupštini , predstavnici boračkih populacija , učenici osnovnih škola i studenti Univerziteta ” Džemal Bijedić ” u Mostaru .

Okupljenima se obratio Šerif Špago , jedan od proslavljenih mostarskih ratnih zapovjednika . Špago je podsjetio na događaje koji su prethodili raspisivanju referenduma za suverenost i neovisnost Bosne i Hercegovine .

” Time je BiH , u skladu s historijskim činjenicama njenog tisućljetnog postojanja , njene antifašističke borbe , demokratskih odluka ZAVNOBiH – a i AVNOJ – a , prosperitetnog razvoja , međunarodno priznata i stekla potpunu državnost i suverenost i međunarodno pravni subjektivitet ” , podsjetio je Špago .

Mažoretkinje i karneval

U organizaciji Mostarskih mažoretkinja , u suradnji s dječijim vrtićima i hrvatskom glazbom , ispred Hrvatskog doma ” Herceg Stjepan Kosača ” u zapadnom dijelu Mostara održana je tradicionalna manifestacija Dani karnevala .

” Meni je doista drago da ćemo i ove godine napraviti karnevalsku povorku . Danas imamo puno štrumfova , klaunova i mislim da će ova vesela povorka uspjeti usrećiti Mostarce bar na jedna dan ” , istakla je Anja Puhalo , voditeljica i koreografkinja Mostarskih mažoretkinja .mostar

Radovi na zapaljenoj zgradi Kantonalne vlade

Brojne ugostiteljske radnje i sjedišta gospodarskih subjekata u istočnom dijelu Mostara okićeni su zastavama BiH , dok u zapadnom dijelu grada zstava BiH nije bilo čak ni na zgradama državnih institucija . Na nedavno zapaljenoj zgradi kantonalne vlade radnici i danas izvode sanacijske radove , prenosi dopisnik agencije Anadolija .

( Vijesti.ba / Anadolija )

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x