Published On: Wed, Oct 28th, 2015

Mladi sve više piju, djevojčice 8 puta više od dječaka


Sve veći broj maloljetnika konzumira alkoholna pića, a djevojčice piju čak osam puta češće nego dječaci rezultat je to ESPAD-ovog istraživanja iz 2011. godine.
Ministarstvo zdravlja i proizvođači piva upozoravaju na ovu pojavu te će svojom kampanjom pokušati osvijestiti društvo da sve veći broj maloljetnika konzumira alkoholna pića.
S obzirom na rezultate istraživanja Hrvatska pozicionirala na visoko 3. mjesto od ukupno 36 zemalja koje su obuhvaćene ovim istraživanjem, a jedno od najčešćih mjesta gdje mladi nerijetko svrate popiti koju čašicu je kafić, piše N1.
”Njihovo je da probaju, a naše je da kažemo – Ne!”. Tako da nalazilo se mladih koji su probali”, kaže konobarica Dora Domačinović, koja tvrdi da ne poslužuju alkohol maloljetnicima.
Upravo kako bi se podigla svijest o poštivanju već postojećeg Zakona o zabrani prodaje i konzumacije alkohola mlađima od 18, Grupacija pivara i Ministarstvo zdravlja odlučili su da je vrijeme za kampanju.
”Ova kampanja koja će se događati na 1.000 prodajnih mjesta, ona govori da će se skretati pažnja svima onima koji dolaze i koji kupuju alkohol, koji konzumiraju alkohol da kažu maloj djeci – Ne”, kaže Pero Ivanković, predsjednik Grupacije pivara.
”Poruka svim mladima je – Nemojte konzumirati alkohol prije 18 godine,a to je s jedne strane, nemojte prodavati alkoholna pića prije 18-te godine mladima jer to je, s jedne strane zabranjeno, a s druge strane stvarno možete ugroziti, mlade živote”, kaže dr. Dunja Skoko-Poljak iz ministarstva zdravlja.
Inače, problem alkoholizma kod mladih ljudi aktualan je u BiH. Naime, prema provedenom istraživanju u BiH 61 posto mladih konzumira alkohol. Ono što svakako utječe na širenje alkoholizma u BiH je činjenica kako je maloljetnicima u BiH alkohol lako dostupan.
Procjenjuje se da je konzumiranje alkohola među mladima u BiH dvostruko veće nego kada je riječ o generaciji njihovih roditelja, a bolest alkoholizma u sve većoj mjeri zahvata i pripadnice ženskog pola.
U BiH ima sedam posto ovisnika od alkohola, a najveću količinu ukupno popijenog alkohola konzumiraju upravo mladi starosne dobi od 15 do 29 godina, rekao je ranije za medije predsjednik Udruženja alkohologa i stručnjaka za druge bolesti ovisnosti BiH Avdo Šakušić. On je naveo da se posljednjih godina povećava broj alkoholičara, posebno zbog teške materijalne situacije.