Published On: Sri, lis 28th, 2015

OŠTRE KRITIKE Dodik Lyona nazvao antisrpskim “psom rata”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritizirao Jamesa Lyona, bivšeg člana Međunarodne krizne skupine i nekadašnjeg službenika u Uredu predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun iznio u autorskom tekstu za list “Foreign Policy”.

Lyon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS-u zakazan za 15. studenog, u BiH i Srbiji “ponovno izbiti rat s teškim posljedicama”, prenosi Tanjug.

Dodik je za beogradske medije, reagirajući na Lyonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne skupine uvijek tendenciozno radio protiv srpskog interesa.

“Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao financijski, pa se opet uvalio u Ured visokog predstavnika i piše izvjeća VS-u, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen”, kazao je Dodik.

Lyon je za američki magazin napisao da referendum u RS-u 15. studenoga mnogi vide kao slabo prikriven referendum o neovisnosti i da “poslije 20 godina mira, RS prijeti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, a što “Zapad mora zaustaviti”.

“Referenduma neće biti 15. studenoga, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahtjeva: rehabilitirati ulogu Amerike, rehabilitirati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitirati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Daytona do njegove potpune promjene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se!”, istaknuo je predsjednik RS-a.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lyona nazvao “psom rata”, koji se pokušao obogatiti u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

“To je licemjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Ureda visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava sakriti, obračunavajući se s idejom o referendumu i to militantnim sredstvima”, dodao je Dodik.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare