Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

MLADEN IVANIĆ: Neću likovati kad se Dodik izvuče iz referenduma

Must Read

Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti… Mislim da će naći izlaz, a ja mogu dati doprinos i neću likovati, rekao je Ivanić.

Najznačajniji dio beogradske priče Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to, tvrdi Mladen Ivanić, vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima.

Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže kako je za njega – koji se dugo bavi politikom – to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka. 

– U Beogradu je bilo izuzetno prijatno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topal doček, u kojem se Beograd jasno želio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin. Pretpostavljam da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima nakon događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ne bih uopće davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima, kazao je Ivanić u intervjuu za Oslobođenje.

Smatra kako je bilo izuzetno važno da je do tog posjeta došlo.

– Naravno, u službenom dijelu mi jesmo zaista razgovarali o potrebi čvršće suradnje namjenske industrije, o potrebi da zajednički pokušamo izgurati neke infrastrukturne projekte, a Beograd je izuzetno zainteresiran, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruira pruga Sarajevo – Tuzla – Zvornik – Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo također razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi suradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sustava Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi – jedni i drugi – u tom imamo sasvim solidnu priliku. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i pokušaju usuglasiti da imamo jednake sustave prema trećim zemljama, navodi Ivanić.

Vučić je davno najavljivao kako će predložiti bh. vlastima da dvije zemlje zajednički izlaze na međunarodne tendere.
Ivanić kaže kako je bilo i o tome riječi, posebno u nekim oblastima u kojima on smatra da možemo imati zajedničku korist, a jedna od tih je namjenska industrija.

– Jasno je rečeno: Bosna i Hercegovina ima neke prednosti, to je, recimo, dosta dobra pozicija posebno u zemljama koje su članice Organizacije islamske konferencije, a s druge strane, Srbija ima mnogo veće kapacitete i može pružiti široku paletu usluga u oblasti namjenske industrije. Tako da bi i jedni i drugi imali korist Mislim da je to jako dobra stvar i dogovoreno je da nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u rujnu, idemo dalje u konkretizaciju tih poslova, naveo je Ivanić.

Kada je u pitanju Vučićev odnos prema Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku, Ivanić kaže kako je Vučić jasno rekao da nema namjeru miješati se u unutarnje odnose u RS-u. Kada je u pitanju referendum koji je Dodik najavio u vezi s radom pravosudnih institucija BiH, Ivanić kaže kako je jako važno, a ne vidi ni jedan razlog da RS na sebe uzima teret odgovornosti za neki zastoj u BiH.

– Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena. Sada je očekivano Vijeće naroda stavilo neku vrstu blokade, Klub Bošnjaka pa Vijeće naroda, onda ide Ustavni sud, što je dovoljno vremena da se hladne glave vidi što će iz toga izaći. Razumijem dio zahtjeva, oni su legitimni i mogu čak reći i opravdani. Tu posebno mislim na jedan malo veći i transparentniji odnos Suda prema svim stranama, kada su u pitanju ratni zločini. Ali, jedno je sadržaj i bit, a drugo kako do toga doći. To se može, po meni, osigurati kroz normalne razgovore i ne vidim razlog da se ulazi u neku rizičnu fazu. Mislim da će on ipak naći neki izlaz, a ja mogu dati svoj doprinos i neću likovati, rekao je Ivanić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -