IGOR CRNADAK: Spustiti tenzije oko Pelješkog mosta

Bilo je mnogo oštrih reakcija i izjava. Ovdje su dva potpuno legitimna zahtjeva na stolu, jedan je Hrvatski da poveže svoj teritorij, a drugi je od BiH, da sačuva otvoreni izlaz na more. I siguran sam da možemo doći do dogovora, kaže Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da prema novom sazivu Vijeća ministara nije bilo pokušaja ni inicijativa za govor o otvorenim pitanjima iz Hrvatske. On je na taj način komentirao izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da u BiH nema sugovornika za rješavanje otvorenih pitanja, uključujući i gradnju Pelješkog mosta i pitanje granica. 

Hrvatska je otvorila mogućnost da rješavanjem tih pitanja u svoju korist uvjetuje napredak BiH ka Europskoj uniji.

– Što se tiče tvrdnje da je Milanović pokušavao tri godine naći sugovrnika, to je pitanje za prošli saziv. Ali, nekako ne mogu vjerovati da nije bilo volje da se o tome govori. Što se tiče ovog saziva Vijeća ministara, mi smo spremni i očekujemo da Hrvatska ispuni svoj dio obveza kada je u pitanju imenovanje članova Mješovite komisije za provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i Komisije o pograničnom prometu. BiH je već imenovala svoje ljude, kazao je za Avaz ministar Crnadak.

On je istaknu kako Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom i da sva otvorena pitanja između dvije zemlje treba riješiti na obostrano zadovoljstvo bez majorizacije jedne države.

– Što se tiče Pelješkog mosta, mislim da treba spustiti tenzije. Bilo je mnogo oštrih reakcija i izjava. Ovdje su dva potpuno legitimna zahtjeva na stolu, jedan je Hrvatski da poveže svoj teritorij, a drugi je od BiH, da sačuva otvoreni izlaz na more. I siguran sam da možemo razgovorom doći do dogovora, naglasio je Crnadak.