Published On: Sri, srp 4th, 2012

Mevlid Jašarević trajno udaljen iz sudnice

VEHABISTAN – Mevlid Jašarević, kojemu se pred sudom Bosne i Hrecegovine sudi zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjenog u listopadu 2011. godine, u utorak je udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, a ista mjera izrečena je i Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženima za pomaganje u napadu.

Jašarević je poručio kako ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haaškim tribunalom pa mu se stoga ne rade problemi

Sud je Jašarevića, Fojnicu i Ahmetpashića trajno udaljio iz sudnice zbog nepoštivanja suda odnosno odbijanja da ustanu pri ulasku sudaca u sudnicu.

-Kratko i jasno: ovaj sud neće postupati ni prema vašim ni prema ičijim drugim vjerskim uvjerenjima, kazao je optuženima sudac, dodajući kako neće dopustiti da se u sudnici “radi predstava i vrijeđa njegovo i dostojanstvo države BiH”.

Mevlid Jašarević, piše Hina, zapravo nije ni ušao u sudnicu, gdje je bio zakazan početak dokaznog postupka, poručivši preko svog odvjetnika Senada Dupovca kako “ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haaškim tribunalom pa mu se stoga ne rade problemi”.

Fojnica i Ahmetspahić su na sučev upit zbog čega odbijaju ustati kazali kako to čine zbog svojih vjerskih uvjerenja.

-Vjerski propisi zabranjuju mi da ustanem. Ustati bih mogao samo pred poslanikom Muhamedom, kazao je Fojnica, dok je Ahmetspahić ustvrdio kako se muslimane pred sudom BiH diskriminira jer im se ne dopušta da se pridržavaju svojih vjerskih pravila.

Sudac im je odgovorio kako sud BiH nije mjesto gdje će se prakticirati vjerska načela te ih je potom izbacio iz sudnice.

bitno.ba l poskok.info
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare