Srbi su bili zaluđeni jugoslavenstvom i zato su platili visoku cijenu

Republika Srpska nastala je kao zakasnjeli odraz srpskog nacionalnog opredjeljenja iz Drugog svjetskog rata, ustvrdio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je, na Mrakovici gdje je obilježena 70.godina od Bitke na Kozari u organizaciji Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, ponovio raniji stav da „istorijske činjenice“ govore da je Srba bilo najviše u Narodnooslobodičkoj vojsci.

To treba reći, tvrdi, zbog onih koji sada „pokušavaju falsificirati povijest i sebi bespravno pribaviti zasluge ili opredjeljenja njihovih predaka iz tog vremena“. 

“Srpski narod je dugo ostao zaluđen idejom jugoslavenstva i zbog toga platio veliku cijenu i u ovom otadžbinskom ratu”, smatra Dodik.

Za Srbe je još rekao i da su, dok su drugi homogenizirali svoje nacije i države, branili Jugoslaviju „kao propali projekt koji se nije mogao obraniti“.

“Postali smo krivi jer na vrijeme nismo pokazali svoje nacionalne težnje. Danas živimo slobodno u RS-u koja je nastala kao zakašnjeli odraz srpskog nacionalnog opredjeljenja upravo iz Drugog svjetskog rata”, utvrdio je Dodik.

Za RS je još dodao da je „dovoljno široka“ da prihvati sve, bez obzira na naciju i vjeru, koji ovdje žive i poštuju njen ustavni poredak.

“Poruke o prihvaćanju svih moraju biti jasne, ali i poruke o neprihvaćanju falsifikatora povijesti i neprihvaćanja RS-a moraju istom snagom da budu odbačene”, ustvrdio je entitetski predsjednik.

Da je srpski narod „pretrpio genocid u Drugom svjetskom ratu i da ta činjenica nikada ne smije biti zaboravljena i uvijek mora biti isticana“, ustvrdio je ministar boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić.

U obraćanju na skupu na Mrakovici i on je naveo da „treba istaći činjenicu da je nositelj narodnooslobodilačke borbe bio srpski narod i da je u toj borbi najviše stradao“.

Predsjednik SUBNOR-a Blagoje Gajić naveo je da je Bitka na Kozari bila moralni ispit svakog borca, čete, bataljona i čitavog narodnooslobodilačkog pokreta i time neiscrpno djelo snage i ponosa budućim pokoljenjima.

Fena