Published On: Fri, Dec 20th, 2013

Merkelova o BiH ni riječi

BERLIN, BANJALUKA – Angela Merkel, njemačka kancelarka, u predstavljanju programa svoje treće vlade, koja upravo stupa na dužnost, u Bundestagu “preskočila” je BiH dok je govorila o evropskim pitanjima i proširenju.

Merkelova je čestitala Srbiji početak pregovora za članstvo u EU, a Albaniju ohrabrila da sprovede dodatne reforme kako bi dobila datum za početak pregovora. Međutim, BiH, za razliku od ranijih govora, nije spomenula.

Zid ćutnje prema BiH bio je upadljiv i proteklih dana, kada su učesnici sjednice o proširenju Savjeta EU izjavljivali da se o BiH uopšte ne razgovara.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, za RTRS je izjavio da nije očekivao da će EU o BiH tako upadljivo ćutati.

“Sve najave su bile oštre kritike domaćih političkih subjekata i institucija i onda prijetnja zavrtanja IPA fondova i još nekim drugim kaznenim mjerama. Umjesto toga, imamo zid ćutanja, koji ide ili ka nezainteresovanosti ili potpunom nezadovoljstvu stanjem u BiH”, rekao je Radojičić. On je ocijenio da je zid ćutanja loša poruka.

Dodao je da su problemi u BiH uzrokovani različitim vizijama budućnosti BiH i stanjem u FBiH.

“Isticanje stanja u FBiH nije prebacivanje loptice u drugo dvorište nego objektivno prikazivanje činjenica, s tim da kad je RS za nešto odgovorna, onda se obično u dokumentima to i locira, a kad je problem u FBiH, onda se proicira na cijelu BiH”, rekao je Radojičić.