Subota, 25 svibnja, 2024

Meet THE ŽIRI

Must Read

NA ovogodišnjem jubilarnom WHF No10 ima zanimljivih lica među tri grupe žirija. Upoznajte ih…

 

ŽIRI ZA KRATKU PRIČU

Dragan Marijanović (Mostar / BiH)
Dragan Marijanović rođen u Metkoviću 1958.godine, novinar je i književnik. Tijekom duge novinarske karijere radio je za Večernji list zagreb, Slobodnu Dalmaciju Split i za druge dnevne i tjedne novine, posebice tjednike i književnu periodiku. Prvi mu roman (Lijanov san, 1999. godine) doživio je devet izdanja i ukupnu nakladu od 90 000 primjeraka, a za njega je nagrađen i Kočićevim perom. Uz taj roman objavio je i monografiju Matice hrvatske Mostar ‘’ Široka su Matičina jedra’’, zbirku žurnalističke proze ‘’ Ja uvik iđen dalje’’ 2004. godine, a dvije godine poslije objavio je knjigu putopisa ‘’Bosna kakvu manje znam – Tešanjski putopis’’. Ove godine objavio je rukopis nagrađen na tajnom natječaju Fondacije za književnost Federacije BiH ‘’ Dolina vranina kljuna’’. Nagrađivan je za pripovijetke (Brkina vremena), kratke priče (Pismo) a pjesme, eseje i putopise objavljuje u svim regionalnim književnim časopisima. Nagrađen je i za scenarij ‘’Čardak’’ Fondacije za kinematografiju resornoga ministarstva FBiH. Zamjenik je glavnog urednika časopisa Matice hrvatske Mostar ‘’Motrišta’’ i član uredništva časopisa DIWAN. Posljednjih godina teme iz kulture, uglavnom vezane za književnost, likovnu umjetnost i glazbu, te putopise i reportaže objavljuje u sarajevskom dnevniku Oslobođenje. Bio novinar godine u BiH 2009. godine. Član Društva pisca u BiH i član Upravnoga odbora P.E.N. Centra u BiH. Živi i Mostaru a piše otkuda stigne.
Ivan Ćesić (Posušje / BiH)
Ivan Ćesić rođen u Mostaru 09.01.1973. godine. Studij hrvatskoga jezika i književnosti završio je 2000. godine na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Obnaša funkciju direktora, glavnoga lektora hrvatskoga jezika te voditelja jezičnog savjetovališta Centra za lekturu i prevoditeljstvo EDITOR PLUS, koji je pokrenuo 2005. godine. Godinu ranije bio je suosnivač, predsjednik i glavni lektor Međunarodnog instituta za književnost, nakon čega pokreće neprofitnu organizaciju ”Lektor” čiji je zadatak bio promicanje pismenosti. Od ožujka 2010. godine na službenim stranicama Centra, u okviru rubrike Tema mjeseca, redovito objavljuje stručne tekstove s područja hrvatskoga jezika.
Milana Vlaović (Metković / Hrvatska)
Milana Vlaović rođena u Metkoviću 1971. godine. Diplomirana novinarka, skladateljica, spisateljica i kolumnistica. Osnovnu i srednju školu završila je u Metkoviću, a sa 18. godina odlazi na Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.Od dolaska u Zagreb počela je surađivati sa raznim hrvatskim glazbenicima, tako da već 1990. nastupa u pratećem sastavu sa Tajči na Pjesmi Eurovizije u Zagrebu, s pjesmom “Hajde da ludujemo”. Sa 25 godina počela je pisati tekstove i glazbu za pop skladbe, a 2002. godine njezina pjesma “Sasvim sigurna” u izvođenju Vesne Pisarović pobijedila je na Dori, te je predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije. Napisala je do sada dvije objavljene knjige “Blato”, 2007. i “Bomboni od meda” 2011.
Danijela Mikulić (Široki Brijeg / BiH)
Danijela Mikulić rođena 9.7.1979. u Mostaru, studij hrvatskoga jezika i književnost i engleskog jezika i književnosti završila je 2006. godine na Odsjeku za kroatistiku i anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Na West Herzegowina Festu sudjeluje od samih početaka, posebno angažirana oko uređenja WHfest fanzina. Trenutno radi kao prof. engleskog i hrvatskog jezika, te se bavi prevođenjem.

GLAZBENI ŽIRI

 

 

 

Damir Urban (Rijeka / Hrvatska)

Damir Urban, rođen u Rijeci, 19. rujna 1968. pjevač, tekstopisac i gitarist. Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak sa sastavom “La bellona” koju je osnovao 1984. godine. U sastavu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i glazbu. Tijekom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. Prvi album Laufera “The best of…”, s hitovima “Budi moja voda”, “Svijet za nas”, “Lopov Jack” i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće “Corona records”. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, “Pustinje” (1994.) i “EP” (1995.) u izdanju kuće “Croatia Records”. Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom. Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, “Otrovna kiša” u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom “4”. Album, na kojem se nalaze hitovi “Astronaut”, “Nebo” i “Robot”. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, “Žena dijete” koji je od strane glazbenih kritičara proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća. U listopadu i studenom 2004. godine u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, “Retro”, kojeg izdaje diskografska kuća “Croatia Records”. U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom “4”: Marko Bradaschia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).
Ivan Galić Ivećko (Široki Brijeg / BiH)
Ivan Galić Ivećko rođen je u Širokom Brijegu 1976. godine. Utemeljitelj Hrvatske glazbene unije u Širokom Brijegu, te voditelj “male škole gitare” preko deset godina kroz koju je prošlo tisuće mladih iz cijele Hercegovine. Vrsni gitarist i poznavatelj svih vrsta glazbenih izričaja. Začetnik, osnivač, pokretač, organizator i glazbeni urednik West Herzegowina Fest-a.
Danilo Šerbedžija (Zagreb / Hrvatska)
Danilo Šerbedžija rođen je 1971. u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a poslijediplomski studij završio je na Filmskoj školi Sveučilišta Ohio u klasi Rajka Grlića. Godine 2002. osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na 29. festivalu filma i videa u Ateni za film “Berto iz Jakovci”. Godine 2003. dobiva nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film, “Mušule u vinu”, na 12. Danima hrvatskog filma. “Sedamdeset i dva dana” njegov je prvi dugometražni igrani film. Zajedno sa glumcima Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom i Jadranom Puharićem svoju ljubav prema glazbi i umjetnosti iskazuje kroz alternativni rock band LUNI MEGUMI.

FILMSKI ŽIRI

 

 

 

Đelo Hadžiselimović (Zagreb / Hrvatska)

Đelo Hadžiselimović, rođen 1950. godine u Zagrebu, urednik na Hrvatskoj Radio Televiziji. 1974. godine diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na FF-u u Zagrebu i počeo raditi kao vanjski suradnik na HRT-u. Postao je jedan od najjačih brandova hrvatske televizije, a sintagma “Odabrao Đelo Hadžiselimović”, kojom se godinama odjavljuju odlični dokumentarni serijali, pretvorila se u najkorišteniji slogan: Kazalište slijepih tako je nazvalo svoju predstavu, splitska grupa “ST!llness” snimila je CD pod nazivom “Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović”, dizajnirana je majica, a kruži i vic o njemu i Jamesu Bondu.
Krešimir Mikić (Osijek / Hrvatska)
Krešimir Mikić, rođen u Osijeku 17. travnja 1974. hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac. Snimio je tridesetak filmova, nastupa u kazalištu, a često ga se može vidjeti i u reklamama na Hrvatskoj televiziji. Jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca u povijesti sa čak četiri prestižne nagrade Hrvatskog glumišta, nagrade Veljko Maričić na Međunarodnom festivalu malih scena, nagrade Marul na Marulićevim danima, dvije nagrade za najboljeg glumca na Festivalu glumca i Zlatne Arene za glavnu mušku ulogu na Pula Film Festivalu.
Jadranka Đokić (Pula / Hrvatska)
Jadranka Đokić rođena u Puli, 14. siječnja 1981. hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Jedna je od rijetkih glumica koja uspješno balansira između kazališta, filma i televizije. Tako je televizijskoj publici najpoznatija po ulozi medicinske sestre Helge iz serije “Naša mala klinika”, koju je igrala tri godine. 2007. dobiva nagradu “Ekran” Večernjeg lista za najbolju žensku ulogu u humorističnoj seriji. Za svoj kazališni rad dobila je brojne nagrade kao što su Nagrada hrvatskog glumišta, Zlatni smijeh, nagrada Veljko Marčić i mnoge druge. Prvu glavu filmsku ulogu odigrala je u filmu Zrinka Ogreste ” Iza stakla” 2008. godine za koju je i nagrađena Zlatnom Arenom Pulskog filmskog festivala.
Zvonimir Jurić (Osijek / Hrvatska)
Zvonimir Jurić rođen je 1971. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1998. Scenarist I redatelj je nekoliko dokumentarrnih filmova te dva dugometražna filma kao i priče iz dva filmska omnibusa. Također je kao redatelj radio I na nekoliko televizijskih serija. Živi i radi u Zagrebu.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -