Published On: Ned, velj. 17th, 2019
#3rd | By Desk

Maškare preuzele vlast u Ljubuškom: Maskota karnevala džudžan

Na kuli Herceg-Stjepana u Ljubuškom u nedjelju je svečano otvoren 21. ljubuški karneval te proglašena Karnevalska Republika Ljubuški.

Ovogodišnji karneval bit će duži i trajat će tri tjedna.

Općinski načelnik Nevenko Barbarić predao je ključeve grada prvom ljubuškom vladaru hercegu Stjepanu Kosači čime je i otvorena spomenuta manifestacija.

Barbarić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ključeve predaje hercegu Stjepanu, a on ga je “pozdravio” prigodnom pjesmicom u pratnji supruge Katarine, dvorskih slugu i cjelokupne dvorske svite.

Meštar od Karnevala poručio je bivšoj vlasti da će ključeve grada čuvati kao općinsku fotelju.

Predstavljena je i maskota Ljubuškog karnevala – džudžan, svojevrsno mitsko hercegovačko biće, a na jarbol su podignute zastave te je zapjevana i karnevalska himna.

SUTRA U 14h POČINJE LJUBUŠKI KARNEVAL Dugo najavljivani 21.Ljubuški Karneval, započinje sutra 17.veljače na kuli…

Posted by Ljubuški Karneval on Saturday, February 16, 2019

Kratkim uvodom, Meštar od Karnevala naglasio je kako će se ovogodišnji Ljubuški karneval odvijati nešto drukčije nego do sada.

Meštar je podsjetio i na proteklih dvadesetak godina otkako postoji ovaj karneval, a prigodnim riječima prisjetio se i preminulog Radoslava Dodiga – prvog Meštra Karnevala.

Dodig je 1998. utemeljio karneval u Ljubuškom te bio Meštar sve do 2007. godine.

Današnjim događajima na kuli počeo je i drugi dio programa pod nazivom “Fešta od prvog Meštra“, a druženje je nastavljeno uz tradicionalne hercegovačke slastice i jela, a Dodigu u čast oglasio se top opalivši tri puta.

Program se nastavlja sljedeće nedjelje, kada će u Gradskoj sportskoj dvorani biti upriličen Dječji karneval.

Ovogodišnji program karnevala trajat će do Poklada kada će ključevi biti vraćeni općinskim vlastima.