Published On: Pet, lis 8th, 2021

MARTINOVIĆ: Nema ni govora o ukidanju ili reduciranju ovlasti federalnog Doma naroda

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ponovio kako ova stranka zahtjeva reduciranje ovlasti Doma naroda Federalnog parlamenta samo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po uzoru na Vijeće naroda RS. Takav stav zastupa i SDP BiH, ali i druge bošnjačke stranke.

„Stav HDZ BiH po pitanju reduciranja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasan je i više puta ponovljen u javnosti, a to je da nema ni govora o ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izjednačavanja s ovlastima koje ima Vijeće naroda Republike Srpske, izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Hrvatskom Medijskom Servisu Martinović je upozorio da ukoliko bi se to dogodilo onda bi se promjenila ustavna struktura Federacije BiH kao entiteta čiji je uspostava definirana međunarodnim Washingtonskim i Daytonskim sporazumima.

Dakle u pitanju je pokušaj nedvojbenog revidiranja spomenutih međunarodnih ugovora što u suštini ima i svoje posljedične implikacije, kaže Martinović.

Podsjeća kako je u zakonodavnoj strukturi federalna vlast jdefinirana kroz dva doma, jedan koji predstavlja građane odnosno Zastupnički dom i drugi koji predstavlja narode odnosno Dom naroda. Oba doma su ravnopravna u odlučivanju i imaju jasne nadležnosti, što je suština federalno ustrojenih zajednica.

Ako jedan od konstitutivnih naroda, u ovom konkretnom slučaju Hrvati ne želi revidirane nadležnosti Doma naroda, onda ne preostaje ništa drugo do izvući zaključak da politički predstavnici bošnjačkog naroda koji uporno ponavljaju mantru o “ukidanju ili revidiranju Doma naroda” žele od Federacije načiniti nekakvu drugačiju ustavno pravnu tvorevinu protivno političkoj volji jedne od strana koja je utemeljila Federaciju Bosne i Hercegovine, kaže Martinović.

To bi, dodaje, u suštini značilo marginaliziranje i izbacivanje iz procesa političkog odlučivanja Hrvata kao konstitutivnog i suverenog naroda u ovom entitetu i Bosni i Hercegovini.

Izjednačavanje ustavno pravne strukture Federacije BiH sa strukturom Republike Srpske po načelu dva naroda -dva entiteta je politički i pravno nemoguća misija“, izjavio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. /HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
GraDZanin.
GraDZanin.
1 godina prije

O tome ima i bit ce govora.
Ne samo to,nego je to najizvjesnije i jedino rjesenje iza kojeg su stale Amerika i EU.
Ono o cemu nema govora je i pomisao na stvaranje treceg entiteta kroz izmjene izb.zakona,a za sta mislite da imate priliku.
Kao sto rece gospodin Izetbegovic: “ne mozete ga ni na karti nacrtati”.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Herceg-Bosna sa vracenom Hrvatskom Posavinom…by

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nespominji Posavinu ni za zivu glavu!
Sto je prodato, prodato je

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Orašje izuzmi iz UZP SRANJA …sa Tudjmanovom HRHFOSNOM POSAVINA je predata i izdata.. opcinu Orašje su odbranili HVO bojovnici pola HRVATI pola Bošnjaci..
Ti heroji BOSNE nisu …bavali Dudeka ni.UZP. PORAZENU HRHB…TO SKUTORI ZOVU POSAVINA..

donu
donu
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Hrvati odlučuju o prilikama u Središnjoj Hrvatskoj. To je zemljopisni šahmat čak da nas je 0%.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  donu
1 godina prije

U srednjobosanskom i Hercegovacko Neretvanskom kantonu za skupstinsku vecinu treba 20 od 30 poslanika! Fakt!
U Srednjebosanskom Bosnjaci imaju 19
U Hercegovacko Neretvanskom Hrvati imaju 16! Isto Fakt!

Svi znamo u kojem se pravcu trendovi krecu!

Pocrtan
Pocrtan
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Da je sve pošteno u BiH ne bi treći nitko ni spomenuo.Vi bi nas isterali,a prostor nek vama ostane,jel?Nije realno.Da je,već bi se dogodilo.Tako da sve stoji kako stoji,a suživot?He he,bit će bolje.

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Opet ti prvi trolašu, pa tko te plaća da sjediš po čitav dan i trolaš po internetu, a vi ako ne poštujete ono što je potpisano onda mi imamo pravo isto da izađemo iz te zajednice.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

HRVATSKI PROGLAS!
BiH HRVATI TRAŽE:

  1. HRVATSKI ENTITET
  2. JEDAN NAROD – JEDAN GLAS
  3. NEMA GOVORA U UKIDANJU NACIONALNOG PREFIKSA!
  4. MEHANIZME BLOKADA ZADRŽAVAMO ZAUVIJEK – TO JE POSLJEDNJA LINIJA OBRANE HRVATSKOG NARODA!

Dragnče & Ljubiću, , ovo bi vas dvojica trebali dobro da upamtite da da to SVAKI PUT kažete minderašima iz sarajevske američke i britanske ambasade!

nikad tuLJumba
nikad tuLJumba
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Treba imat muda alla DODIK!
FUCK OFF marvo ,i Vi i Vaše sankcije i prptisci

Kleme
Kleme
1 godina prije

NE POSTOJI FEDERACIJA BOSNA I HERCEGOVINA. POSTOJI SAMO FEDERACIJA BOSNJAKA I HRVATA

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Tačno.. i po Aljinoj intervenciji Srba a ne CETNIKA Dodikovih.. GENOCIDNU TVOREVINU TZV RS demontirati i i mirna Bosna..cijela BOSNA JEDNA IZBORNA JEDINICA..hoću da sam glas SRBINU ili hrvati ili finciju ili Sejdi jebes BAKIRA eto mu ČOVIĆ i DODIK…