Published On: Pet, lis 8th, 2021

I OVDJE SU SE OBOGATILI: Koliko stvarno košta PCR-test?

Nabavna cijena PCR testa bila je 0,44 dolara a Institut RS za javno zdravstvo ih je nabavljao za 30 do 80 maraka, objavio je Deutsche Welle.

Od početka pandemije do danas, dakle u posljednjih 18 mjeseci, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ušlo je 348 tisuća PCR (Polymerase chain reaction) testova, što kroz kupovinu, što kroz donacije. Najveći dio ušao je kroz donacije UNDP-a (United Nations Development Programme). Prema njihovim podacima, UNDP je od travnja 2020. do kolovoza ove godine isporučio Institutu 204.900 testova koje je nabavljao putem javnih nabavki.

Međutim, prema podacima Instituta, taj broj je manji, tako da u računici nedostaje oko 25 tisuća testova UNDP-a.

”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od ukupnog broja PCR testova, osigurao je oko 27 tisuća testova putem javnih nabavki, oko 179 tisuća putem UNDP-a, dok je oko 142 hiljade testova donirano”, navodi se u odgovoru Instituta.

Namješteni tenderi

Testovi su, kako su rekli za DW, nabavljani preko firmi Ako Med, Shimadzu, Spektrolab, Ceemed, Lab Unica, Erkona, Biomedica. Međutim, nakon što su novinari kontaktirali ove firme, javile su se samo dvije, kako bi demantirali učešće u nabavci. Tvrde da su poslove dobivale firme za koje je posebnom specifikacijom u tenderu to bilo omogućeno, a što žalbom nije moglo biti oboreno, zbog uvjeta pandemije u tom trenutku – to je pravdano hitnošću i nepredviđenim situacijama.

Iz jedne od spomenutih firmi su rekli da su imali samo jednu isporuku za Institut na početku pandemije i da kasnije nisu mogli proći na tenderu. Iz druge su također rekli, da je tenderska dokumentacija tako sastavljena da je samo određenoj firmi bilo omogućeno da dobije posao.

”Recimo, navedu da je potrebna određena boja, ili da mora da sadrži neku oznaku koju ima samo taj dobavljač, i time si uvjetovao samo jednu kompaniju da prođe. Šta god si kasnije tražio kao objašnjenje i to ispunio, oni kažu ne valja. Nikom nije u interesu niža cijena, nego da se kroz cijenu može izvući maksimalna provizija”, kažu iz jedne od firmi, koja je nekoliko puta u proteklih godinu dana, bezuspješno aplicirala na tendere.

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku PCR-a testova, navodi se da će se odabir najboljeg ponuđača bodovno izračunavati na način, da 80 posto bodova predstavlja cijenu a 20 posto kvalitetu. Na početku pandemije, u jednom od javnih poziva, taj odnos cijene i kvaliteta, bio je čak 95:5.

Od 4,5 KM do 140 KM

A cijena je varirala od početka pandemije do danas. Podaci koji su dostavljeni iz pojedinih firmi koje uvoze testove, pokazuju da je cijena jednog paketa, koji sadrži 50 testova, oko 22 dolara. To znači da je cijena jednog testa 0,44 dolara.

”Međutim, morate imati u vidu troškove transporta, carinu, poseban režim skladištenja i ta cifra onda bude uvećana i do deset posto”, objašnjavaju dobavljači.

Ekskluzivno pravo na komercijalno PCR testiranje u RS, polagao je Institut za javno zdravlje, koji se posljednjih dana suočava sa istragama pravosudnih organa.

Direktor Branislav Zeljković tereti se sa još nekoliko osoba za namještanje tendera u kojima su određene firme dobijale poslove nabavke medicinske opreme i na taj način oštetile proračun za gotovo 800 tisuća maraka.

Cijena komercijalnog PCR testiranja na početku pandemije bila je 200 maraka, a cijena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka. U tu cijenu tvrde u Institutu, nisu uračunati set za ekstrakciju i virusnu transportnu podlogu, koji su sastavni dio testa, ali se nabavljaju odvojeno. U cijenu testa ne ulazi ni potrošni laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje i amortizacija aparata.

Inače, prema navodima Tužiteljstva, u slučaju „Institut”, medicinska odijela koštala su 22 marke a Institut ih je plaćao po 50 maraka. Cijena PCR testiranja u RS snižena je krajem prošle godine na 140 maraka a danas je 100. U ovom trenutku cijena testova koju dobavljač isporuči iznosi 4,5 marke. To znači da su u tu cijenu uračunati i carina i transport i poseban režim skladištenja.

Osam milijuna zarade

Od svibnja prošle godine do kolovoza ove, Institut je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 milijuna maraka.

U institutu kažu da je UNDP donirao 179 tisuća testova u proteklih 18 mjeseci. Iz UNDP-a kažu da su oni poslali 204.900 testova kao donaciju. UNDP je testove nabavljao putem javnih nabavki, ali u skladu s njihovim procedurama „koje su bazirane na otvorenom i konkurentskom procesu. UNDP je PCR testove kupovao od preko pet različitih dobavljača: Biomedica, CEEMED, Cubicus/Genomika, Erkona i Shimadzu.

Ipak, u nekim od ovih firmi su rekli da su i tu poslovi namještani za određene firme a da je procedura takva da nema žalbe.

”Objavi se specifikacija koju samo neke firme mogu zadovoljiti. Nemamo pravo žalbe. Oni kažu da imaju diskrecijsko pravo, da rade tako kao što rade. Također, UNDP ima pravo na određeni dio povrata novca i to vam je sva priča. Svi se ugrađuju u tom lancu”, kaže jedan od vlasnika firmi, koji se nekoliko puta javljao na javni poziv, ali nije prošao.

Stopa povrata troškova, prema pravilima UNDP-a, za podjelu troškova i povjerenički fond trećih strana iznosi osam posto i povećana je za jedna posto 2014. godine. Izuzeci su rijetki i moraju proći posebna odobrenja.

”Svaka kontribucija ili doprinos koji UNDP zaprimi i implementira, predmet je povrata troškova u skladu s važećom politikom UNDP-a koja je dostupna na internet stranicama UNDP-a”, kažu u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Različita cijena, isti dobavljači

Tehničke specifikacije za nabavku opreme, pripremaju se sa subjektom kome se isporučuje oprema. U ovom slučaju sa Institutom za javno zdravstvo RS, ali uvjete javnih nabavki propisuje UNDP.

Što se tiče cijene testova, koje je nabavljao UNDP, one nisu bile iste u svakoj javnoj nabavci, već su varirale.

”Cijene su se kretale od 39,5 maraka u ožujku i travnju 2020. godine do 4,49 maraka u svibnju 2021. U procesima javnih nabavki cijena je bila važan ali ne i jedini i odlučujući faktor pri evaluaciji ponuda. Prije zaključivanja ugovora, ponuđeni testovi su prolazili kroz dvostruku provjeru kvaliteta i prihvatljivosti. U obzir za nabavku su dolazili samo testovi koji su, ili bili na listi odobrenih testova od strane WHO ili su prošli kontrolu kvalitete UNDP HQ COVID-19 tima“, navode u UNDP-u.

Usporedbe radi, Institut je plaćao mnogo veću cijenu testa na početku pandemije, nego što je to plaćao UNDP, a u igri su bili isti dobavljači.”Jedinične cijene testova su varirale od ožujka 2020. do danas. Iznosile su od 77 maraka na samom početku pandemije, do sadašnjih 8,5 maraka, bez PDV-a“, rekli su u Institutu.

Institut za javno zdravlje, prema dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, raspisao je prvi javni poziv u lipnju prošle godine, za nabavku 1.500 testova za 49.999 maraka. U studenom je otvorenim postupkom traženo 20 tisuća komada PCR testova, za cijenu od 39.9999 maraka, ali je taj tender propao zbog žalbe jednog od ponuđača. Ponovljen je nekoliko dana kasnije, ali tenderska dokumentacija nije dostupna. Poziv s istim iznosom raspisan je u veljači ove godine, za koji također nije dostupna tenderska dokumentacija. Isti iznos pojavljuje se u pozivu i 1. septembra ove godine, za nabavku 40 tisuća komada PCR testova, otvorenim postupkom, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

Je li nešto rađeno legalno?

U siječnju ove godine, raspisan je poziv za tri tisuće komada PCR testova, a navedena cijena je 49.999 maraka. U istom mjesecu raspisan je još jedan poziv za nabavku dvije tisuće komada PCR testova za cijenu od 33.504 marke, nakon žalbe jednog od ponuđača. Krajem veljače, raspisan javni poziv za nabavku 15 tisuća testova za 135 tisuća maraka, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

”Sudeći po procesima koji se sada otvaraju, od nabavke kisika, medicinske opreme, respiratora, postavlja se pitanje je li nešto u razdoblju pandemije rađeno legalno i koje su razmjere malverzacija u ovim procesima. Da li će ogromne cijene PCR testiranja, koje se  pravdaju otvorenim tržištem i slobodnim formiranjem cijena bez bilo kakve kontrole, biti još jedan okidač za nove sudske procese, koji se posljednjih sedmica pokreću u RS zbog afera u vezi sa nabavkom opreme tokom pandemije?”, navodi Deutche Welle.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Za nepovjerovati! Hajmo razduzivanje odmah, jer ko zna sta ce jos pokrasti za 6 mjeseci

Bobby Peru
Bobby Peru
1 mjesec prije

Deutche Welle?! Imperija (Incko, Šmidt, “međunarodna zapadna zajednica” & OHR) uzvraća(ju) udarac Dodiku. Dok ne prizna visokog njemačkog predstavnika Šmidta, baviće se promidžbenim spinovima o “sistemskoj korupciji”, što je najjeftinija i najizlizanija tema (ali najsigurnija za ispirawe mozgova i indoktrinaciju pučanstva sa nižim IQ-om), a za destabilizaciju Globalnom građanističkom Zapadu “neposlušnih, nefleksibilnih” političara i “režima”.
Uzgred, ovi u RS su još i “skromni”. 30-80 KM. U Tuzli, Federacija BiH, cijena PCR testa je 100 KM (lično iskustvo). Kako to da se Dojče Vele ne bavi istom tematikom na području Federacije? Dvostruki standardi? Ah, da, oni priznaju V.P. Šmidta: