Subota, 25 svibnja, 2024

MALI ALIJA CRTA AVLIJU: Sarajevo proglasiti distriktom i proširiti na 10 prijeratnih općina, i pripojiti Kiseljak

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da Srebrenica treba biti distrikt s posebnim režimom, kao i da bi i za Sarajevo bilo bolje da je distrikt nego da je ovako podijeljeno.

Izetbegović, koji je i dopredsjednikSDA, naglasio je da ova stranka predlaže da Sarajevo preraste u distrikt, što bi podrazumijevavalo da se grad proširi na 10 prijeratnih općina, a možda obuhvati i Kiseljak da Hrvati budu uključeni.

On je za Televiziju OBN naglasio da još nije dobio original pisma koje mu je uputio nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić na engleskom jeziku, ali ga je pročitao na internetu.

“Kada dobijem pismo prevest ću ga i odgovoriti”, kaže Izetbegović.

Govoreći o pozivu Karadžića, koji u pismu od njega traži da na suđenju svjedoči o kršenju embarga na uvoz oružja u BiH, Izetbegović je rekao da on ne može biti svjedok, jer nije bio član ratnog predsjedništva tadašnje BiH.

Govoreći o odlasku Željka Komšića iz SDP-a i o njegovom ostanku u Predsjedništvu BiH, on je rekao da je Komšić na izborima dobio više glasova od SDP-a. Izetbegović kaže da se Komšić ne bi osjećao komforno u SDA te da pretpostavlja da nekadašnji potredsjednik SDP-a “neće prilaziti nekim strankama, već će stvarati novo gravitacijsko polje oko sebe”.

On je naglasio da će se BiH morati vratiti na odluku suda u Strazbourgu u slučaju “Sejdić-Finci” i dati pravo svakom građaninu da bude biran u Predsjedništvo BiH.

“Morat ćemo se vratiti na prvobitni prijedlog iz Banja Luke – jedan (član Predsjedništva BiH) iz Republike Srpske i dvojica iz Federacije BiH (FBiH), bez toga da se govori koje su nacionalnosti”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o trenutnoj situaciji i rekonstrukciji vlasti u FBiH, Izetbegović je istakao da se stranci ne miješaju, jer su se i oni zamorili i ne znaju što više uraditi. Izetbegović je istakao da se mora razvijati regionalna suradnja, posebno sa Srbijom i Hrvatskom. On je napomenuo da će u listopadu pozvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo na trilateralne razgovore BiH-Srbija-Turska.

“Naš problem su poruke predsjednika RS-a Milorada Dodika da postoje dvije srpske države – Srbija i Republika Srpska. Takve poruke su teške”, smatra Izetbegović i dodaje da, bez obzira što su Dodikovi postupci bolji od riječi, loše riječi mogu proizvesti lošu atmosferu. (Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -